Julian Assange

Julian Assange
Radi se o australskom novinaru te internet aktivistu koji je kao što smo rekli svoju popularnost stekao internet stranicama WikiLeaks, čiji je ujedno glasnogovornik i glavni urednik. Prije svoje karijere kao junaka koji je iznio povjerljive informacije, bio je haker koji je pored svog ilegalnog hobija vrijeme provodio kao student fizike i medicine.
Assange je rođen 3. srpnja 1971. godine u mjestu Townsville u Queenslandu gdje je proveo veći dio svog djetinjstva. Možemo reći kako je imao poprilično zanimljivo djetinjstvo. Naime roditelji su mu se razveli nakon čega je ostao živjeti s majkom koja se odlučila ponovno udati nakon čega je Assange dobio polubrata. Međutim kako se majka i oćuh nisu slagali, pobjegla je sa svojom djecom zbog borbe oko skrbništva. Assange je neko vrijeme zbog toga imao školovanje kod kuće.

Ranije smo spomenuli kako je pored školovanja imao hobi zbog kojeg je skoro završio u zatvoru na malo duže vrijeme. Naime nakon što je napunio 16 godina počeo je djelovati kao haker pod imenom "Mendax" kada je uspio ući u računala koja su pripadala Australskom fakultetu te u računala kanadske komunikacijske kompanije Nortel

Uspio je objasniti kako se samo radilo o znatiželji.

Nakon svojih ilegalnih avantura 1993. godine bio je uključen u nastajanje jedne od prvih internetskih usluga u Australiji. Započeo je kao programer, a samo dvije godine kasnije napisao je Strobe, prvi besplatni i open source scanner. Poznato je kako nikada nije diplomirao, no unatoč tome imao je dovoljno znanja da napravi određene stvari u životu i da ga se zbog toga čak i cijeni.

Slične biografije