Lisa Randall

Lisa Randall
Njezin najpoznatiji doprinos bio je na području Randall-Sundrum modela, prvi put objavljen 1999. Prva je žena u stalnom zvanju na Sveučilištu Princeton na odsjeku za fiziku i prva žena kao teorijski fizičar na MIT-u i Harvardu.
Lisa je rođena 18. lipnja 1962. godine u Queensu u New Yorku, gdje je i započela svoje školovanje, a maturirala je u srednjoj školi Stuyvesant 1980. gdje je bila kolegica fizičara i populizatora znanosti poznatijeg kao Brian Greene. Godine 1980. osvojila je prvo mjesto u Westinghousu u potrazi za talentima u dobi do 18 godina. Uskoro je uslijedio doktorat iz fizike pod vodstvom Georgija Howarda, a neko je vrijeme bila član američke akademije znanosti i umjetnosti.

Istraživanje koje je započela na Harvardu tiče se elementarnih čestica i fundamentalnih sila, te je isto tako uključena u proučavanje različitih modela, od kojih najnoviji uključuju dodatne dimenzije prostora. Također radi na kozmiškim inflacijama, teorijama opće relativnosti i supersimetriji.

Svoj doktorat obranila je na Sveučilištu Harvard, gdje je kao što smo rekli primljena na poziciju profesora teorijske fizike. Pored toga što je član akademije, ujedno je član Nacionalne akademije znanosti te pobjednik Alfred P Sloan Zaklade za brojna istraživanja, član je i Nacionalne zaklade za znanost. Možemo spomenuti kako je pomogla organizirati brojne konferencije te je radila na uredništvu nekoliko velikih časopisa koji se bave tematikom fizike.

Dana Randall sestra Lise radi kao profesor računalnih znanosti na poznatom Georgia Tech. U 2007. Randall je imenovana jednom od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu prema poznatom časopisu Time.

Smatramo kako se radi o itekako utjecajnoj osobi koje prije svega pokrenula svojevrsnu revoluciju, barem što se tiče žena na području znanosti i njihovog utjecaja na sve dosadašnje radove iz određenih područja.

Slične biografije