Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi
Gandhi se rodio 2. listopada 1869. godine u hinduskoj obitelji u mjestu Porbandar u današnjoj državi Gujarat. Svoje školovanje zaključio je studiranjem prava na sveučilištu u Londonu, gdje se nakon završetka odlučio vratiti u rodnu Indiju i možda raditi u struci. Posao nije mogao odmah naći, ali zato ga je dvije godine kasnije zaposlila indijska tvrtka koja je imala poslovne odnose s Južnom Afrikom, a koja ga je primila na mjesto pravnog savjetnika u uredu u Durbanu. Bio je to samo početak velikih stvari koji su usljedili od Gandhija.
Naime kada je došao u Durban shvatio je kako ga doživljavaju kao pripadnika niže rase unatoč njegovom obrazovanju. To ga je nagnalo da se pridruži borbi za priznavanje osnovnih ljudskih prava za Indijce. Uslijedio je period njegove borbe u Južnoj Africi gdje je proveo dvadeset godina od čega najviše u zatvoru.

Za vrijeme Burskog rata Gandhi je organizirao sanitetsku jedinicu unutar britanske vojske kojom je i zapovijedao. Nakon rata se vratio borbi za prava Indijaca, a 1910. godine osnovao je farmu koja je zapravo predstavljala koloniju za Indijce. Četiri godine kasnije uspio je u naumu da južnoafrička vlada prizna indijske brakove, a kad je to uspio vratio se u Indiju gdje se uklkjučio u domaću politiku.

U to je vrijeme izaglasan Rowlatt Act koji je davao indijskim kolonijalnim vlastima zakonske ovlasti da oružano djeluju protiv revolucionarnih aktivnosti. Bilo je to vrijeme kada se Gandhi ponovno aktivirao kako bi pomogao u sprečavanju nepravde, zbog čega je završio u zatvoru. Nakon što je pušten iz zatvora oslučio se povući iz aktivne politike i posvetiti općem jedinstvu.

Međutim to nije bio kraj njegova suprostavljanja Britancima, da bi konačno uspio u naumu 1944. kada je indijska borba za nezavsnost došla u konačnu fazu. Umro je 30. siječnja 1948. godine, a nakon njegove smrti izražena je sućut od strane Ujedinjenih naroda. Iako ga više nema ostalo je njegovo učenje koje je postalo inspiracijom nenasilnim pokretima u drugim dijelovima svijeta. Kad malo bolje pogledamo bio je osoba koja je svoj život posvetila boljitku drugih.

Slične biografije