Albert Einstein

Albert Einstein
Zanimljivo je napomenuti kako njegovo djetinjstvo nije započelo onako kako većina zamišlja u smislu čuda od djeteta itd. Naprotiv, Albert je tek progovorio oko svoje treće godine i po njegovim riječima nerado to činio sve do svoje 9 godine. Čak je i kućna pomoćnica Einsteinovih tvrdila kako je mladi Albert zapravo retardiran. No, kako mu je otac poklonio prvi kompas, Albert se počeo zabavljati stvarima koja tadašnju djecu i nisu previše zanimala, recimo što to u praznom prostoru kompasa djeluje na iglu. Tad je iz čiste zabave krenuo raditi modele čime je pokazao prvo da zasigurno nije retardiran, a s druge strane izuzetne mehaničke i tehničke sposobnosti.
Njegova dostignuća su velika i ima ih zaista puno. Možemo početi od toga da je formulirao posebnu i opću teoriju relativnosti, doprinjeo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile, posebna teorija relativnosti, kozmologija, statistička mehanika, opća teorija relativnosti, Brownovo gibanje, kritična opalesencija, fotoelektrični efekt itd.

1905. godine napisao je čak 4 članka koji su doprinjeli modernom razvoju fizike i to bez znanstvene literature na koju bi se mogao pozvati. To dokazuje koliki je zapravo Albert bio ne samo stručnjak nego pravi genijalac.

1915. godine održavao je predavanja na Pruskoj akademiji znanosti gdje je predstavio opću teoriju relativnosti.

No, osim znanstvenih djela koji su uvelike obilježili njegov život, pored toga što je bio genijalac, znanstvenik, Albert Einstein je isto tako bio borac za ljudska prava čak i uključen u Američki pokret za ljudska prava gdje je surađivao s Paulom Robesonom s kojim je ujedno bio i jako dobar prijatelj.

Svojim zanimljivim stavovima često je izazivao buru kako na političkoj tako i na društvenoj Američkoj sceni tvrdeći kako socijalizam i nije tako loš za razliku od kaotičnog kapitalističkog društva pritom ne odobravajući totalitarne režime u Sovjetskom savezu ili negdje drugdje.

Jedan od njegovih uzora bio je i Mahatma Gandhi za kojeg je izjavio „Generacije koje dolaze teško će moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj planeti.“

Kao što možemo vidjeti Albert je bio veliki humanist, pacifist, volio je ljude i htio je unijeti promjene.
Zanimljivo je kako je Albert Einstein umro kao dvojni državljanin SAD-a i Švicarske zato što je na vlastiti zahtjev i uz odobrenje oca tražio razrješenje od njemačkog državljanstva kad imao svega 17 godina, da bi potom kad je navršio 21 godinu dobio Švicarsko državljanstvo kojeg se nikad nije odrekao.

Alber Einstein postao je tema brojnih romana, filmova i drama. Također je korišten kao model za oslikavanje ekscentričnog znanstvenika u raznim romanima i to najviše zbog njegove urnebesne frizure kojom je samo više povećavao dojam ludog znanstvenika. 1951. godine za njegov 72 rođendan fotograf UPI-ja u prilikom nagovaranja Alberta da se nasmije, dobio je to da se Albert izbeljio što je bilo strašno simpatično, jer se u tom trenutku moglo vidjeti vrhunskog stručnjaka kako ima i svoju vrckavu stranu, neki bi rekli lakomislenu.

Albert Einstein primio je puno priznanja i nagrada, a evo par stvari po kojima ćemo ga uvijek pamtiti:
  • Jedinica koja se koristi u fotokemiji je „ajnštajn“.
  • Asteroid Einstein 2001.
  • Nagrada Albert Einstein itd.