Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell rodio se 3. ožujka 1847. godine, poznatiji kao američki fizičar i izumitelj škotskog podrijetla koji je izumio svakako najvažnije dostignuće, a to je telefon. Svoj put prema prema najvažnijem dostignuću započinje u rodnom Edinburghu gdje se upoznao s jednim od desetak telefonskih uređaja njemačkog učitelja i izumitelja Johanna Phillipa Reissa.
Radilo se o uređaju koji su mnogi smatrali igračkom, a radilo se o prije svega nezgrapnom uređaju koji je mogao prenositi zvuk, ali samo u jednom smjeru i na malim udaljenostima. Možemo reći kako je Reissov izum poslužio kao ideja Bellu koji se odmah nakon toga baca na posao i nastavlja rad u Americi.

Nakon nekog vremena Bell je uspio ostvariti prvi govorni prijenos, nakon čega slijedi vrtoglavo uspinjanje telefona koji osvaja svijet. Polako se počinju graditi brojne centrale i uspostavljati telefonske veze duž američkog i europskog kontinenta.

Možemo reći kako se Bell bavio istraživanjem mehanike govora nakon čega je 1872. godine u Bostonu osnovao školu učitelja za gluhonijeme, što se smatra velikim korakom za tadašnje doba.

U zadnje vrijeme pojavile su se špekulacije kako je za telefon zaslužan Antonio Meucci za kojeg su vlasti SAD-a potvrdile da je izumitelj telefona.

Iako su se pojavile različite špekulacije o tome tko je pravi izumitelj, ne treba osporavati činjenicu kako se radi o velikom znanstveniku koji je svojevrsno obilježio svoje veliko razdoblje djelovanja kojem je udruženje iz Londona dodijelilo Albert medalju 1902. godine, a Sveučilište u Wurzburgu, počasni doktorat.

Sumnje nema da se radi o jednom od velikih koji je nekada živio i čije će se ime spominjati još jako dugo, a ne pretjerujemo kad ga stavljamo u kategoriju onih čija će se imena pamtiti i nakon više tisuća godina