Marina Matulović Dropulić

Marina Matulović Dropulić
Marina Dropulić svoj je put prema visokoj političkoj karijeri započela dosta brzo nakon školovanja. Naime diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1967. godine. Od 1967. do 1985. radila je kao projektant, rukovoditelj gradilišta, tehnički direktor GK Međimurje Čakovec te tehnički rukovoditelj Zavoda za zgradarstvo Građevinskog instituta u Zagrebu.
Kao što možemo primjetiti na početku svoje karijere nastojala se istaknuti među građevinskim vodama kao vodeća u toj struci, što joj je itekako pomoglo da napreduje dalje u životu. Naime već se tada dokazala kao sposobna osoba koja očito zna što radi.

U skladu s tim u periodu od 1985. do 1990. obnašala je dužnost predsjednika Komiteta za graditeljstvo, stambene i komunalne poslove Grada Zagreba, a od 1990. godine bila je potpredsjednik Izvršnog vijeća Grada Zagreba, da bi samo tri godine kasnije bila zamjenicom gradonačelnika Zagreba, a vrlo brzo i sam gradonačelnik.

Svoj put prema vrhu političke karijere počela je kao većina političara, na lokalnoj razini. Nakon dolaska HDZ-a na vlast, u vladi Mateše obnašala je dužnost ministrice prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja. Dok se nalazila na tom položaju poznato je kako je tada bila dovršena tramvajska pruga do Prečkog, uređena je Avenija Dubrava s prugom do Dupca, izgrađen je Kaptol Centar i Importanne Galerija na Iblerovu trgu.

Pored toga izgrađena je srednja škola u Utrini, podvožnjaci na križanju Slavonske i tadašnje Ljubljanske avenije, produžena je Branimirova, a započeta je bila izgradnja tribine stadiona u Maksimiru. Dakle napravljen je velik broj radova koji su donekle pomogli u prometnom rasterećenju glavnog grada.

Na parlamentarnim izborima 2000. postala je saborskom zastupnicom, a nakon parlamentarnih izbora 2003. našla se na poziciji ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Na toj je dužnosti ostala do imenovanja nove vlade u prosincu 2010. godine kada je smjenjena s dužnosti ministrice.

Od drugih velikih stvari u njezinom životu treba izdvojiti kako je dobitnica Godišnje nagrade Vladimir Nazor za arhitekturu.

Slične biografije