Ayrton Senna

Ayrton Senna
Ayrton Senna da Silva rodio se u Brazilu u Sao Paulu, 21. ožujka 1960. godine u bogatoj obitelji gdje mu je otac vrlo rano potaknuo zanimanje za automobilizam tako da je već u dobi od 4 godine sjeo u svoj prvi kart-bolid.
Pravo natjecanje uslijedilo je kada je napunio 13 godina kada se utrkivao na mjestima gdje su se staze ucrtavale na ulicama i gdje su se startni brojevi izvlačili iz jedne kacige. Baš u tom trenutku pokazao je kako je na pomolu veliki talent koji se sprema osvojiti svijet svojim prepoznatljivim načinom vožnje. Iako nikad nije osvojio Svjetsko Kart prvenstvo, bio je na putu prema velikim rezultatima što su svi mogli prepoznati.

U tom trenutku odlučio je krenuti put Europe kada je pristupio natjecanju British Formula Ford 1.600, što je uspio osvojiti. Uskoro osvaja još dvije titule; britansku i europsku i to za pobjedu u natjecanju Formula Ford 2000 Championship. Nakon ostvarenih pobjeda, uspijeva osigurati nastup u Formuli 1 za sezonu 1984. godine.

Njegovi počeci vežu se uz klasičnu priču o uspjehu, kada je započeo s vožnjama za malo slabiju momčad Toleman koja je za razliku od McLarena ili Wiliamsa imala pristojan motor, gdje se na neki način počeo primjećivati i razvijati Sennin talent. Nakon Tolemana, Senna se priključuje momčadi Lotusa u kojoj je ostvario prvu pobjedu u karijeri, točnije u Estorilu, Portugalu. Tijekom svojih sezona za Lotus, neko vrijeme proveo je na vrhu ljestvice najboljih što nije dugo potrajalo zbog njegovih brojnih odustajanja na samoj stazi.

Uskoro nakon toga prelazi u McLaren, nakon čega slijedi zanimljiv period utrka i međusobnih pretjecanja između njega i momčadskog kolege Alaina Prosta. Vožnje za jednu od najjačih momčadi značila je osvajanje titule svjetskog prvaka, što i nije bila slučajnost za takav talent.

Nažalost svoj život i karijeru završio je prije vremena i to u vrijeme kad je prešao u najjaču momčad Williams-Renault. U počecima vožnje za ovu momčad Senna nije bio zadovoljan sigurnosnim uvjetima na stazi što je izazvalo ozljedu Rubensa Baririchella i smrt Rolanda Ratzenbergera. Nažalost unatoč upozorenjima, Senna je doživio tragičnu nesreću na zavoju Tamburello na stazi u San Marinu, gdje je ostavio svoj život.