Saddam Hussein

Saddam Hussein
Dakle radi se o iračkom predsjedniku koji je svoju funkciju obnašao od 1979. do 2003. godine.
Sadam Husein rodio se 28. travnja 1937. godine u selu Alaw-Awjaba u blizini Tikrita. Poznato je kako nije imao bezbrižno djetinjstvo. Naime prvi dio svog odrastanja proveo je u blatnjavoj kolibi u sunitskom dijelu Iraka. Njegov otac je vrlo brzo umro, a mama se udala za Ibrahima al-Hassana.

Nažalost očuh je bio poznat kao nasilan čovjek tako da je sav odgoj na sebe preuzela majka Subha. Poznato je kako je očuh zlostavljao Sadama, prisiljavao ga na krađu kokošiju i ovaca, koje je kasnije morao prodavati. To je trajalo sve do njegove desete godine kada mu je bilo dopušteno preseliti se kod majčinog brata u Bagdad.

U Bagdadu je odlučio krenuti novim životnim putem kada je bio pod utjecajem majčinog brata koji je simpatizirao snage unutar iračke vojske koje su bile poznate kao pronacističke te ogorčene Britancima i britanskim imperijalizmom. Sadam je nastavio svoj život dalje u takvom ozračju. Naime u Egiptu je nastavio svoje školovanje te tako u dobi od 24 godine dobio političko obrazovanje.

Nakon uspostave nove vlasti Saddam je počeo svoje uzdizanje prije svega zahvaljujući svojim uspješnim metodama mučenja. U dobi od samo 31 godine imao je dosta čvrste oslonce u vladi koje je bazirao na dva čimbenika. Prvo na brojnoj obitelji koja je zauzela sve bitnije položaje u iračkoj vladi te velikom broju doušnika koji su bili rašireni po cijelome Iraku.

Na vlast dolazi nakon 16. srpnja 1979. godine nakon ostavke predsjednika Bakra. Uskoro je Sadam sazvao glavešine Baath stranke na kojem su se okupili članovi različitih obitelji i kada je Sadam iznio stav kako stranka mora biti očišćena. Dao je listu imena koji su svi potom bili odvedeni u zatvor i ubijeni. Recimo da je to bio početak tiranije ovog diktatora koji je za vrijeme svoje vlasti skupio velik broj žrtava koje su pale za vrijeme njegovog režima.

Pored toga Saddam je bio poznat i po ratu koji je 1990. godine pokrenuo invazijom na Kuvajt koji je Sadam nazvao odmenutom pokrajinom. Tada je doživio težaj vojni poraz nakon što su zajedničkom intervencijom odgovorili Ujedinjeni narodi.

Pad Saddamove vladavine počinje već 2003. godine kada su SAD i Velika Britanija pokrenule jednostranu vojnu akciju u cilju da ga maknu s vlasti, što su i uspjeli nakon samo tri tjedna ratovanja. Saddam je vrlo brzo uhićen, a 30. prosinca 2006. godine izvršena je smrtna kazna vješanjem.

Slične biografije