Mel Gibson

Mel Gibson
Od njegove filmske karijere svakako treba izdvojti poznati serijal "Pobješnjeli Max", zatim "Bounty" gdje se priča odnosila na poznati brod i pobunu prvog časnika. Tu je poznati serijal "Smrtnonosno oružje" koje je steklo mnogo obožavatelja, budući da se po mnogima radilo o idealnoj kombinaciji akcije i humora, kojeg su Mel i Danny jako dobro prezentirali na filmu.
Film kojim se zasigurno učvrstio u vrhu svijeta filma što se tiče obožavatelja i kritičara je zasigurno "Hrabro srce" u kojem ne samo da je glumio nego ga je i režirao. Dobio je dva Oscara, za najboljeg redatelja i najbolji film. U filmu se Gibson pojavio kao sir Wiliam Wallace, škotski borac za slobodu iz trinaestog stoljeća.

Nakon "Hrabrog srca" režirao je 2004. godine "Pasiju" film temeljen na posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Zanimljivo je kako je film snimljen na aramejskom, hebrejskom i latinskom jeziku. To se smatra jednim od najrealističnijih prikaza Isusovih posljednjih sati života.

Mel Gibson rodio se 3. siječnja 1956. godine u Peekskillu u državi New York kao šesto od ukupno jedanaestero djece, u obitelji gdje je majka rođena u SAD-u u obitelji irskih imigranata. Otac Hutton bio je sin američkog biznismena. Budući da Hutton nije podržavao rat u Vijetnamu odlučio je zajedno sa svojom obitelji odseliti u Australiju kako mu nebi mogli mobilizirati najstarijeg sina.

Gibson je uspio završiti fakultet u Sydneyju, a svoju glumačku karijeru započeo je u televizijskim serijama kao što su "Sullivanovi", "Cop Shop" i "Punishment".

Slične biografije