Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo se rodio 6. ožujka 1475. godine u Capresu kao sin lokalnog suca koji nikako nije bio zadovoljan idejom da mu se sin bavi umjetnošću što se tada smatralo ispod određene razine staleža kojem su oni kao obitelj pripadali. No unatoč svemu Michelangelo je odlučio krenuti svojim putem, vođen željom da radi ono što voli.

Osim što se smatra jednim od najvećih umjetnika koji je ikad postojao, postoje pretpostavke da je imao određenih zdravstvenih problema. Naime pretpostavlja se kako je možda patio od blažeg oblika autizma. To se moglo najviše primjetiti po slaboj socijalnoj interakciji.

Inače su Michelangela okarakterizirali kao poprilično tešku osobu koja je nastojala kontrolirati svaki aspekt svog života što naravno nije bilo moguće i to je izazivalo određenu vrstu frustracije.
Ako malo bolje pogledamo, svi veliki umjetnici koji su nekada živjeli nisu bili posve „normalni“, odnosno nisu se baš uklapali u tadašni način života. Jednostavno su nenamjerno i to ponajviše zbog svoje darovitosti bili ispred svog vremena što im je zadavalo velike muke, jer su uglavnom bili neshvaćeni. Toj kategoriji naravno pripada i sam Michelangelo koji možda nije bolovao od autizma, nego je jednostavno tadašnjim ljudima bio prekomplicirana osoba, genije.

Poznatija djela:

  • David, monumentalna skulptura koja pored toga što je savšeno napravljena u smislu da precizno ocrtava muško tijelo, prikazuje na neki način i emocije
  • Robovi, u kojem izražava svoje etičko razmišljanje
  • Freska u Sikstinskoj kapeli koju je napravio u 4 godine smatra se jednim od njegovih najvećih djela, u kojem je prikazao apsolutno sve od postanka čovjeka do njegovog pada, odnosno prikazao je stvaranje i uništavanje svijeta. Za svakog tko je imao priliku vidjeti fresku, zna da je to jedno od posebnih doživljaja u životu koja se pamte
  • Stubište Laurentinske biblioteke u Firenci, još jedno fascinantno djelo arhitekture

Michelangelo se smatra prvim umjetnikom koji je bio predmet dviju biogragija od Condivia i Vasaria, s tim da je Vasari puno više radio na promicanju Michelangela kao umjetnika. Michelangelo je umro 18. veljače 1564. godine u Rimu.