Galileo Galilei

Galileo Galilei
Galileo Galilei rođen je u Pisi 15. veljače 1564. godine u obitelji od šestero djece, oca poznatog svirača lutnje, Vincenza Galileia i Giulie Ammannati. Nažalost četvero od šestero djece preživjelo je dojenačku dob, a najmlađi Michelangelo postao je poznati svirač lutnje i skladatelj.
Svoje školovanje započinje u samostanu Camaldolese u mjestu Vallombrosa. Iako se nalazio u samostanu, nije krenuo za pozivom svećenika nego se odlučio na studij medicine, koji nije završio nego se prebacio na matematiku. Nakon smrti svog oca postaje predavač matematike na Sveučilištu u Pizi, kada daje značajne doprinose u području znanosti.

Unatoč svojoj pobožnosti rodio je troje izvanbračne djece, dvije curice i jednog sina, a zbog rođenja izvan braka, jedino prihvatlljivo rješenje za curice bilo je da žive u samostanu gdje su ostale do kraja života. Bitno je spomenuti kako ih je Galileo sve priznao, no zbog vjerovanja tadašnjeg načina života, barem djevojčice bile su osuđene na otužne samostanske zidine.

Već smo rekli kako se radi o najvećem znanstveniku, a pritom je bitno spomenuti kako je pronašao zakone slobodnog pada i postavio jednadžbe kosoga hitca. Također je prvi uveo eksperimentalnu metodu matematičko formuliranje fizikalnih zakona. Osnovao je balistiku, određujući paraboličku putanju zrna.

U svom poznatom djelu “Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e Copernicano” iznio je učenje Kopernikovog heliocentričnog sustava kao jedino ispravno zbog čega je završio u okovima od strane Rima, koji ga je osudio na zatvor, a kasnije na kućni pritvor, gdje je bio do svoje smrti.

Prije nego što je umro, završio je svoje veliko djelo “Discorsi e dimonstrazioni matematiche intorno a due nuove scienze attenenti alla meccanica, objavljeno 1638. godine u kojem je objasnio zakone fizike i mehanike u novoj svjetlosti, zbog čega se najviše smatra osnivačem klasične fizike i mehanike.