Tonino Picula

Tonino Picula
Tonino Picula kao član Socijaldemokratske partije Hrvatske postao je ministrom vanjskih poslova te naravno saborskim zastupnikom tadašnjeg Hrvatskog sabora koji je od 2000. godine promijenio većinu u saboru koje vladala od praktički početka devedesetih.
Tonino Picula rodio se 31. kolovoza 1961. godine na Malom Lošinju. Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a svoje visokoškolsko obrazovanje nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na katedri za sociologiju. Vrlo brzo nakon završetka fakulteta krenuo je dosta brzo razvijati svoju karijeru čovjeka u politici.

Od 1993.-2000. bio je tajnik za međunarodne odnose SDP-a, a od 1997.-2000. bio je isto tako predsjednik Gradske organizacije SDP-a Velike Gorice. U to je vrijeme djelovao i kao član Županijske skupštine Zagrebačke obitelji. Možemo reći kako je obavljao više važnih funkcija.

Svakako najvažnija bila je funkcija ministra vanjskih poslova od 2000.-2003. godine te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Član je odbora za međuparlamentarnu suradnju i Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Predsjednik je Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Godine 2005. ponovno je izabran za gradonačelnika Velike Gorice, a na toj dužnosti ostaje sve do lokalnih izbora 2009. godine. Danas je član Upravnog odbora Udruge protiv zlostavljanja djece u obitelji u Velikoj Gorici. Što se tiče privatnog života možemo reći kako je u sretnom braku, a prije svega dvije godine postao je otac u 49 godini života.