Honore de Balzac

Honore de Balzac
Honore de Balzac bio je poznat zbog svojih djela kojima je nastojao ljude potaknuti na razmišljanje. Kad malo bolje pogledamo velik dio njegovih djela vrtio se oko svakodnevnog života i isto tako svakodnevnih problema s kojima se svi borimo.
Poznato je kako je bio veliki pisac, ali isto tako i radnik koji je znao raditi od 16 do 17 sati na dan, s tim da se tjednima nije micao iz svoje sobe. Živio je u neprekidnoj borbi sa životnim nevoljama, borio se s povjeriocima te izdavačima koji su tražili naplaćene, obećane, a nenapisane romane. Njegov život bio je neprekidna borba koja se preselila na stranice njegovih djela.

Balzac se rodio 20. svibnja 1799. godine u Toursu u Francuskoj u malograđanskoj obitelji. Što se tiče školovanja, uspio je završiti pravo, no njegova ljubav prema književnosti je ubrzo isplivala na površinu tako je dosta rano počeo pisati. Naime poznato je kako se njegovi počeci uz pisanje vežu još od dvanaeste godine, kada je pokušao napraviti brzu karijeru.

Podršku roditelja nije imao. Oni su smatrali kako si pisanjem neće osigurati materijalnu budućnost. Nažalost bez podrške roditelja krenuo je u nesigurne vode s nažalost lošim početkom kada njegova djela nisu uspjela doći pod reflektore. Razočaran prvotnim neuspjehom prebacio se na investicije te se tako zadužio za cijeli život.

Kao što smo ranije spomenuli njegov je život obilježila neprekidna borba no ipak je nekoliko mjeseci prije smrti uspio pronaći sreću. Oženio se 1850. godine, a onda je 18. kolovoza 1850. godine umro.

Od njegovih djela svakako treba spomenuti: "Otac Goriot", "Sjaj i bijeda kurtizana", "Seoski liječnik" i mnoga druga djela koja su ga učinili velikim piscem.