Mihail Gorbačov

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov ostat će zapamćen kao političar koji je prema mišljenju naroda bivšeg SSSR-a bio jedan od najnesposobnijih vladara u povijesti koji je donio petnaest godina patnje i uništenje Sovjetskog Saveza te zbog kojeg je izgubljen Hladni rat.
Naime mišljenja vezana uz Gorvbačova su poprilično različita ako pogledate stranu zapadnih velesila koje ga vide kao velikog državnika koji je uspio okončati Hladni rat te koji je povukao vojsku iz Afganistana te omogućio ulazak demokracije u istočni dio kontinenta. Dakle kao što možemo primjetiti radi se o dva poprilično suprotna mišljenja koja i dalje stoje, a na vama je da procijenite o njegovoj sposobnosti.

Mihail Sergejevič Gorbačov rođen je 2. ožujka 1931. godine u mjestu Privoljnoje kao sin Sergeja i Marije Gorbačov čija obitelj svoje korjene vuče još od kraja četrdesetih godina 19. stoljeća. Njegovi su ostavili pečat u samom mjestu, a poznato je kako je Sergej sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kada je bio ranjen na ruskoj fronti.

Nakon rata radio je kao vozač traktora, a preminuo je 1977. godine. Gorbačov je prije svoje političke karijere iskušavao razna područja među koje možemo ubrojiti i glumu kojom se bavio u srednjoj školi. U rujnu 1950. krenuo je na Moskovsko državno sveučilište gdje je studirao pravo. Poznato je da nije bio najbolji učenik ni u čemu i cijelo je vrijeme vjerovao ono što su ih učili o Staljinu. Tada se jednostavno nije doimao kao vođa ili reformator.

Može se zaključiti kako se radi o jednoj od najpoznatijih ličnosti koja je svojim postupcima izazvala podjeljena mišljenja što je rezultiralo drugačijim doživljavanjem od strane istoka i zapada. No unatoč tim nesuglasicama, Gorbačov je za svoje zasluge na međunarodnom planu primio Nobelovu nagradu za mir, što ipak govori kako je svojim postupcima pomogao da se ne razvije novi sukob, pa makar to rezultiralo nepoštivanjem od velikog broja svoje javnosti.

Slične biografije