Petar Čobanković

Petar Čobanković
Petar Čobanković rođen je 29. siječnja 1957. godine u Iloku gdje je započeo i završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga upisao je i vrlo brzo završio Poljoprivredni fakultet u Zagrebu. Njegova karijera bilježi pravi uzlet početkom Domovinskog rata kada je bio član Izvršnog vijeća Skupštine općine Vukovar te ujedno predsjednik Kriznog štaba za Ilok.
Poznato je kako je sudjelovao u Domovinskom ratu u periodu između 1992. i 1993. godine, kada se nalazio na mjestu pomoćnika povjerenika Vlade RH za općinu Vukovar sa sjedištem u Vinkovcima, gdje je ujedno bio zadužen za kontakte s UNPROFOR-om te drugim međunarodnim organizacijama.

Svoj put prema pravoj političkoj karijeri započeo je kao gradonačelnik Iloka od 1993. do 1997. kada se isto tako nalazio na mjestu člana Upravnog odbora Zajednice prognanika Hrvatske. Kao član tog odbora sudjelovao je u mirnoj reintegraciji. Nakon toga uspio je dobiti mandate Županijskog doma Hrvatskog Državnog Sabora koji je obnašao tri godine, a od 2000. do 2001. našao se na poziciji Župana Vukovarsko-srijemske županije.

Godine 2003. ulazi u najviši vrh HDZ-a nakon čega postaje ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Pet godina kasnije 12. siječnja 2008. godine imenovan je ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Kao što možemo primjetiti radi se o politučarku koji svoje korijene vuče iz Slavonije gdje je i započeo političku karijeru. Danas je oženjen muškarac koji ima petero djece.