Sergey Brin

Sergey Brin
Poznato je kako je Brin emigrirao u Sjedinjene Države iz Rusije kad je imao samo šest godina. Svoj dodiplomski studij odradio je na poznatom Sveučilištu Maryland, slijedeći stope svog oca i djeda što se tiče matematike i računalnih znanosti. Tada se susreo s Larry Pageom s kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo. Možemo reći kako se tada počela razvijati ideja tražilice koja je vrlo brzo postala popularna.
Sergey Brin rođen je u Moskvi u obitelji židova, Michaela i Eugenije Brin, oboje diplomanti sa poznatog Sveučilišta u Moskvi. Dok se Michael bavio predavanjem matematike na Sveučilištu Maryland, Eugenija je radila kao znanstvenik u centru NASA-e. Već smo spomenuli kako je Sergey u rodnoj Rusiji ostao do šeste godine kada je cijela obitelj emigrirala u Sjedinjene Države. Naime događalo se to da iako u tadašnjoj Rusiji nije prevladavala politika antisemitizma, bilo je očiti kako svi oni koji su bili Židovi nisu imali previše šanse doći do određenog položaja, iako su to zasluživali. Tako su roditelji Sergeya inače vrhunski stručnjaci odlučili krenuti put Amerike kako nebi ostali zakinuti za uspjehe i istraživanja koje bi mogli ostvariti te tako pružiti svom djetetu uvjete da odrasta u normalnoj okolini.

Za razliku od oca Michaela majka Eugenija nije bila spremna napustiti samo tako svoju domovinu, gdje je odrasla, no kad je shvatila da se zaista radi o boljoj budućnosti Sergeya, odlučila je poslušati Micahela koji je najviše došao na tu ideju kad se na različitim seminarima susretao s kolegama iz drugih krajeva svijeta, a ponajviše iz Amerike. Zahtjev za vizu podnijeli su u rujnu 1978., a u svibnju 1979. dobili su potvrdnu odluku da mogu napustiti zemlju.

Sam Sergey izjavio je više puta kako je zahvalan svojim roditeljima na teškoj odluci koju su morali donijeti, a toga je zapravo postao svjestan kada je njegov otac, dok je imao 17 godina odlučio povesti grupu darovitih učenika srednjih škola iz matematike u Rusiju na dva tjedna programa. Tada se Sergey prisjetio svega negativnog i shvatio da u Americi ima priliku dogurati daleko, samo ako se potrudi.

Slične biografije