Slaven Bilić

Slaven Bilić
U bogatu karijeru svakako treba ubrojiti igranje u splitskom Hajduku gdje je igrao od svoje 9. godine, a nakon šest sezona krenuo je put Njemačke, zaigravši za 750.000 funti za Karlsruher, gdje je nakon samo nekoliko mjeseci postigao tada što još nije niti jedan stranac u Bundesligi, a to je pozicija kapetana koju je stekao zbog svog karaktera kojim je znao usmjeriti suigrače na terenu.
Nakon Njemačke prešao je u Englesku, točnije u West Ham United, a tada se to smatralo najskupljim transferom u povijesti ovog engleskog kluba. Pored klubske karijere bilježio je velik broj nastupa za reprezentaciju s kojom je osvojio 5. mjesto na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. te brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. zadobio je težu ozljedu bedra koja ga je udaljila s nogometnih terena neko vrijeme, a nakon te ozljede više nije bio isti stoga je svoju karijeru završio u Hajduku u kolovozu 2000, skupivši ukupno 204 nastupa za Hajduk u raznim natjecanjima, te postigavši 25 pogodaka.

Svoj prvi posao trenera započeo je u svom najdražem klubu Hajduku gdje je praktički i stasao, a 25. srpnja 2006. izabran je za izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije kad je u svoj stručni stožer pozvao nekadašnje vatrene, Roberta Prosinečkog, Aljošu Asanovića, Nikolu Jurčevića i Marijana Mrmića.

Ovaj veliki nogometni znalac dolazi iz Splita gdje se i rodio, a da je iznimno sposoban i svestran dokazao je kada je završio Pravni fakultet u Splitu, gdje mu je otac bio dekan. Zanimljivo je kako je pored nogometa pokazivao zanimanje za matematiku i povijest, no unatoč velikim akademskim kapacitetima, oduvijek je znao da će ga život odvesti u smjeru sporta, nogometa gdje će pokazati koliko može i kako dobro može igrati. To je na kraju i napravio, a dalje nastavlja vršeći funkciju izbornika.

Slične biografije