Slaven Letica

Slaven Letica
Slaven Letica rodio se 28. lipnja 1947. godine u Podgori, s tim da je Ekonomski fakultet završio u Zagrebu gdje je stekao diplomu sveučilišnog profesora. Dakle nakon što je odrastao u praktički maloj sredini odlučio se na put prema metropoli gdje je odlučio usavršiti svoje znanje i dokazati se na malo većoj sceni.
Slaven Letica danas je poznat kao hrvatski kolumnist, političar i sveučilišni profesor koji još od 1980. godine predaje sociologiju na Medicinskome fakultetu u Zagrebu. Godine 1983 stekao je doktorat na Ekonomskom fakultetu disertacijom "Faktori rasta i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u SR Hrvatskoj" pod mentorstvom Pere Jurkovića.

Pred kraj osamdesetih godina kada se mijenjala politička situacija Jugoslavije, Letica je iskoristio priliku i počeo koristiti nove slobode za zagovaranje različitih reformi kada je napisao brojne članke i kolumne nakon čega je svakako stupio u javni život. Možemo reći kako se radi o početku karijere javne osobe koja se nije bojala reći što misli.

Svoje početke u politici pamti po tome što se nalazio na mjestu osobnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Nakon što je počeo kao član tada vodeće stranke, godine 2000. kandidirao se za predsjednika kao neovisni kandidat, a 2003. izabran je na listi HSP-a za neovisnog kandidata u 5. sazivu Hrvatskog sabora.

Ako malo bolje pogledamo njegovu dosadašnju političku karijeru možemo primjetiti kako je nakon neuspjelih izbora za predsjednika osvojio zastupnički mandat sa HSP-om s kojima je surađivao do 11. siječnja 2008. godine kada je završio njegov zastupnički mandat. Čekamo da vidimo koji će biti sljedeći potez ovog zaista zanimljivog čovjeka.

Slične biografije