Tom Hanks

Tom Hanks
Možemo reći kako je danas Tom poznati američki glumac, producent, dvostruki dobitnik Oskara te jedna od najuspješnijih filmskih zvijezda u povijesti te jedan od dvojice glumaca čiji su filmovi sedam puta uzastopno zaradili 100 milijuna dolara.
Tom Hanks rodio se 9. srpnja 1956. godine u Concordu, Kaliforniji u obitelji gdje je otac Amos koji je radio kao kuhar bio rođak majke američkog predsjednika Abrahama Lincolna te majke bolničarke.

Nažalost roditelji su mu se razveli, a troje najstarije djece među kojima i Tom ostali su živjeti sa ocem.
Tom Hanks je dosta rano odlučio krenuti putem glume, a već se 1979. godine preselio u New York gdje je nastupio u svom prvom filmu, niskobudžetnom hororu "He Knows You′re Alone". Naon toga je nastavio hodai po audicijama da bi dobio ulogu u pilotu producentske kuće ABC "Prisni prijatelji".

Iako serija nikada nije imala veliku gledanost možemo reći kako je Tom svojom glumom privukao pažnju mnogih, a posebno redatelja Rona Howarda s kojim je radio na filmu “Splash” poznatoj romantičnoj komediji o sireni koja se zaljubi u čovjeka.

Nakon toga uslijedio je period traženja kada je Hanks dobivao mnoge uloge od kojih su neke bile promašaji, ali ne i film "Veliki" kojim je dokazao da zaista ima glumački talent i da može gluniti skoro sve. To je bilo vrijeme kada je Hanks itekako bio svjestan da postaje jedan od boljih glumaca.

Nakon nekoliko komedija Tom Hanks je probao s dramama koje su na kraju ispale pravi pogodak. Naime započeo je s prekrasnom ljubavnom pričom "Romansa u Seatttleu" da bi odglumio ulogu života u "Philadelphiji" za koju je dobio Oskara za najbolju glavnu ulogu. Zatim je došla uloga Forresta Gumpa i mnoge druge koje su pokazale kako se zaista radi o kavlitetnom glumcu za kojeg su mnogi redatelji izjavili kako je zahvalan suradnik koji želi slušati. Počeo je s malim ulogama koje su vjerojatno i zaboravljene, da bi danas bio jedna od najcjenjenijih osoba u filmskom svijetu.

Slične biografije