Vladmir Iljič Lenjin

Vladmir Iljič Lenjin
Oktobarska revolucija bila je revolucija koje je dovela do raspadanja Ruskog carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. Možemo reći kako je revolucija značila veliku prekretnicu i promjenu dotadašnjeg načina života velikog broja ljudi koji su nekad bili dio velike carevine.
Lenjin se rodio 22 travnja 1870. godine u mjestu Gorki pored Moskve. Potječe iz ugledne obitelji gdje je otac radio kao upravitelj školskog sustava, a koji je pored toga bio nositelj Reda Stanislava prve klase i plemić. Rođen je u obitelji s još dva brata i tri sestre gdje su svi skoro krenuli istim putem osim jedne sestre, a to je put profesionalnih revolucionara.

Njegovo školovanje povezuje se sa sudjelovanjem u studentskim demonstracijama nakon čega biva isključen sa sveučilišta, zbog čega je protjeran u selo Kokuškino gdje je proveo skoro godinu dana. Vrlo brzo nakon toga je dobio dozvolu za privatno polaganje prava na Sanktpeterbuškome sveučilištu, gdje je već u jesen diplomirao kao najbolji student.

U jesen 1893. godine nastanio se u Sankt Peterburgu odakle je sudjelovao u ujedinjavanju marksista u jedinstvenu organizaciju poznatiju kao Savez borbe za oslobađanje radničke klase. Organizacija je ubrzo nakon toga bila razbijena, a sam Lenjin uhićen nakon čega je bio osuđen na trogodišnje progonstvo u Sibir gdje je nastala poznata studija “Razvoj kapitalizma u Rusiji”. Nakon tog trenutka možemo reći kako je bio sve odlučniji promijeniti političku situaciju Rusije, što mu je i uspjelo.

Umro je 21. siječnja 1924. godine, a unatoč njegovim željama da ga se pokopa pored roditelja, komunistički je vrh odlučio balzamirati njegovo tijelo i trajno ga izložiti u mauzoleju u Moskvi.

Slične biografije