Željko Rohatinski

Željko Rohatinski
Naime svi znamo da se radi o četvrtom guverneru Hrvatske narodne banke koji je jedan od rijetkih što je stekao tako veliku naklonost kod ljudi čak u tolikoj mjeri da ga je velik dio javnosti htio vidjeti na mjestu premijera.
Željko Rohatinski rodio se u Zagrebu 3. siječnja 1951. godine, gdje je i završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 1974. godine, a uskoro nakon toga odradio je i doktorat 1988. godine na temu “Uloga, ciljevi i metode ekonomske politike i problem ročnosti.

Svoju veliku karijeru kao iznimno sposobnog čovjeka započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi vrlo brzo nakon toga bio imenovan generalnim direktorom Zavoda.

Uskoro se penje još jednu stepenicu više kada 1990. godine postaje voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu kojim je rukovodio do 1998. godine kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Veliki trenutak za njega kada je na neki način postavio dosta visoke kriterije za sve one koji bi ga mogli naslijediti, uslijedio je 2000. godine kada je imenovan guvernerom HNB-a i to na temelju odluke Zastupničkog doma Hrvatskog sabora.

Godine 2006. ponovno je odlukom Hrvatskog sabora izabran, odnosno produžen mu je mandat, a mnogi stručnjaci složili su se kako je to bila jedna od ključnih uloga, jer je ipak upravo Rohatinski spasio državu od financijske krize i nestabilnosti.

Kad bio ga pokušali okarakterizirati kao osobu, možemo reći da se radi o vrhunskom stručnjaku koji je svoj privatni život ostavio van dohvata medija i zadržao ga tamo gdje mu je mjesto.Jednostavno je donio odluku da neke stvari ne treba iznositi u javnost, čime je svoju obitelj poštedio bilo kakvog medijskog pritiska.

Slične biografije