Boris Tadić

Boris Tadić
Boris Tadić rođen je 15. siječnja 1958. godine u Sarajevu, s tim da je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. Što se tiče fakulteta, diplomirao je socijalnu psihologiju na Sveučilištu u Beogradu. Kad već pričamo o njegovom školovanju, treba izdvojiti kako je neko vrijeme prije nego što se orijentirao na politiku, radio kao profesor psihologije u I. beogradskoj gimnaziji.
Nakon što je neko vrijeme radio kao profesor i tako stjecao svoje iskustvo, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počinje se sve aktivnije baviti politikom, pa tako postaje članom Demokratske stranke. Od tog trenutka biva biran za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za potpredsjednika stranke izabran je 2000. godine, a 28. prosinca 2003. godine predvodio je izbornu listu Demokratske stranke.

Za predsjednika stranke izabran je 23. veljače 2004. godine i to samo godinu dana nakon ubojstva Zorana Đinđića. Studenog 2000. izabran je za ministra telekomunikacija u Vladi Savezne Republike Jugoslavije, a nakon toga se neko vrijeme nalazio na dužnosti ministra obrane u Vijeću ministara Srbije i Crne Gore.

Nakon što je svoju političku karijeru započeo ključnim položajima u čak dva ministarstva, 27. lipnja 2004. godine, s 53% glasova ispred Tomislava Nikolića postao je treći izabrani predsjednik Srbije koji je na svečanu dužnost stupio 11. srpnja. U drugom krugu izbora 3. veljače 2008. godine, tijesno je pobijedio opet Tomislava Nikolića, te tako dobio još jedan manadat.

Kad pričamo o njegovoj politici prema Republici Hrvatskoj, tada treba istaknuti kako se 24. lipnja 2007. godine ispričao građanima Hrvatske zbog zločina koji su počinjeni između 1991. i 1995. Međutim nakon što se ispričao, usljedilo je izjednačavanje generala Gotovine s Ratkom Mladićem, što je rezultiralo zahlađenjem odnosa, a ponajviše nakon priznanja Kosova od strane Hrvatske.

Boris Tadić oženjen je i ima dvoje djece, s tim da mu se žena iz prvog braka povukla u manastir na Kosovu.