Carlos Moya

Carlos Moya
Carlos Moya rodio se 27. kolovoza 1976. godine, najpoznatiji po osvajanju Roland Garrosa i po tome što je uvijek igrao sa desnom rukom, iako je zapravo bio ljevak što je bila potpuna suprotnost njegovom sunarodnjaku Rafaelu Nadalu koji trenutno hara vrhom svjetskog tenisa.
Carlos Moya rodio se u Palmi u Španjolskoj, gdje je počeo igrati tenis sa svojim roditeljima već u šestoj godini. Profesionalni tenis započeo je ključne 1995. godine kada je osvojio svoju prvu titulu u kategoriji singl i to u Buenos Airesu.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 1995. godine, a u svom profesionalnom igranju osvojio je 20 turnira, od čega je čak 5 puta pobijedio u Umagu, poznatom kao Međunarodnom prvenstvu Hrvatske u tenisu. Zanimljivi je spomenuti kako je baš u Umagu od 1996. godine nastupao čak 14 puta zaredom.

Sam Moya izjavio je kako mu je zadovoljstvo igrati pred našom publikom u Umagu, gdje mu se svidjelo apsolutno sve, od izvrsne kuhinje, vrhunskih zabava i prekrasnih djevojaka.

Godina 1998. smatra se poprilično velikom kada je osvojio French Open, odnosno Roland Garros, a pored 98. godine, ključnom se smatra i 1999. godina, točnije 15. ožujka kada se nalazio na 1. mjestu svjetske ATP ljestvice. Nažalost zadržao je svoj položaj svega dva tjedna, no unatoč tome Moya je na svoju poziciju gledao kao na veliki uspjeh.

Pored tenisa imao je poprilično uzbudljiv privatni život kada je neko vrijeme izlazio sa poznatom talijanskom igračicom Flavijom Penettom, nakon razlaza 2007. godine počeo se viđati sa španjolskom glumicom Karolinom Cerezuela s kojom je dobio kćer Karlu.

U svojoj karijeri imao je dosta velikih trenutaka, a tu prije svega treba ubrojiti četvrtfinale na Australian Openu 2001. godine, zatim nezaboravno finale na French Openu 1998. godine, polufinale na US Openu 1998. i četvrtfinale 2007. isto tako na US Openu.

Nažalost za sve obožavatelje ovog velikog igrača tužan trenutak bio je prošle godine kada je najavio odlazak iz profesionalnog tenisa zbog ozljede desnog stopala. Možemo reći da je pored velikog igrača, otišao i veliki poklonik našeg Umaga koji mu je uvelike radio promociju diljem svijeta, opisujući ga kao prekrasno mjesto za igrat tenis.