Eugene Delacroix

Eugene Delacroix
Godine 1832. krenuo je na egzotični put kojim je njegovo slikarstvo postiglo određenu dozu zrelosti, kada je s velikom upornošću radio skice i studije svega na što je naišao putem. Bilo je to vrijeme kada je slikao velike kompozicije, u kojima je htio prikazati dramatične trenutke iz povijesti i suvremenih zbivanja. Pored toga je radio portrete te likove glazbenika. Tada je nagovijestio impresionizam.
Od njegovih velikih djela svakako treba navesti; "Alžirke", "Autoportret", "Križari ulaze u Carigrad", "Lov na lavove", "Sultan Maroka" i mnoge druge.

Eugene Delacroix rodio se 26. travnja 1798. godine u mjestu Charenton u neposrednoj blizini Pariza. Postoji priča kako je Charles Francois Delacroix zapravo bio neplodan i kako je pravi Eugenov otac bio Talleyrand koji se smatrao prijateljem i nasljednikom obitelji. Eugen je kroz svoju karijeru slikara imao potrebnu zaštitu od samog Talleyranda koji je tada služio kralju Louisu Philippu.

Kada je imao svega 16 godina umrla su mu oba roditelja, pa je tako ostao siroče. Tragičan trenutak koji je tada preživio nagnao ga je da još više zagrize u slikarskom smjeru i tada je Talleyrand pružio ruku zaštite. Bilo je to vrijeme kada je započeo trening s Pierre Narcisse Guerinom. Velik utjecaj na Eugenova djela imao je i sam Gericault, kada je naslikao meduzu. Rad je izazvao senzacije te uspjeh ponovio samo dvije godine kasnije svojim "Masakrom u Chiosu".

Umro je 13. kolovoza 1863. godine u Parizu kao veliki umjetnik koji je iza sebe ostavio jedno pravo naslijeđe.

Slične biografije