Franz Kafka

Franz Kafka
Franz Kafka bio je židovski pisac čiji se način pisanja mogao podijeliti u čak nekoliko vrsta kao što su romani, pripovijetke, aforizmi, dnevnici i naravno pisma uz koje se veže tematsko, svjetonazorsko i duhovno jedinstvo. Bio je poznat kao baštinik više tradicija gdje možemo uključiti njemački romantizam, židovsko heterodoksno učenje te kršćansku gnozu, a uz sve to bio je suputnik njemačkog ekspresionizma.
Kafkina djela poznata su kao djela koja prikazuju sivu i prije svega banalnu svakodnevnicu u kojoj su likovi pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti, neprestano izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokučiti izvor ni motiv. To se najviše može vidjeti u romanima "Proces" te "Zamak". Od njegovih djela svakako treba navesti "Preobrazbu", "Umjetnik u gladovanju" te "Ameriku".

Franz Kafka rodio se 3. srpnja 1883. godine u Pragu u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Rodio se u bogatoj židovskoj obitelji u kojoj je prije svega dominirao strogi otac, koji je nerijetko provodio i tiraniju. Dakle Kafka je odrastao u jednoj strogoj obitelji koja je puno držala do svojih pravih vrijednosti, odnosno načela.

Nakon što je završio niže škole, krenuo je na studij prava kada je neko vrijeme radio kao činovnik, no ipak ne zadugo budući da je imao materijalnu sigurnost od svog oca. Možemo reći da je odrastao u osobu koja je na neki način bila žrtvom bešćutnog i despotskog oca grubijana, zbog čega se Kafka oduvijek razlikovao do drugih ljudi. Naime poznato je kako je naredio prije smrti svom prijatelju Maxu Brodu da spali velik dio njegovih rukopisa, što ovaj ipak nije napravio.

Kafka je umro 3. lipnja 1924. godine, a velik dio njegove obitelji stradao je u nacističkom genocidu Židova.