Franz Liszt

Franz Liszt
Franz Liszt ostao je poznat kao skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac koji se tijekom svog života divio velikim glazbenim klasicima, ali koji je isto tako pisao i djela koja su bila odraz njegovog glasovirskog umijeća i simfonijske forme. Od njegovih brojnih djela zasigurno treba izdvojiti "Mađarsku rapsodiju".
Ovaj veliki skladatelj rodio se 22. listopada 1811. godine u Mađarskoj koji je svoja prva znanja vezana uz glazbu dobio je od svog oca, da bi kasnije školovanje nastavio kod poznatih nastavnika Černija i Salijerija. Već je kao dijete sa šest godina postizao nevjerojatne uspjehe diljem Europe.

Naime Franz je koncertirao od svoje devete godine i to ponajviše u Parizu gdje se kretao u krugu istaknutih ličnosti. Na svojim koncertnim turnejama najviše je oduševljavao svojim virtuozitetom, muzikalnošću i umjetničkim temperamentom. Godine 1849. prihvatio je službu dvorskog glazbenog ravnatelja u Weimaru, kada se ubrzo afirmirao kao vodeća ličnost kruga učenika i pristaša predstavnika tzv. novonjemačke škole.

Neko je vrijeme radio u Rimu, gdje se odlučio na studij teologije kada je skladao samo crkvenu glazbu. Pored toga što se smatrao začetnikom novog razdoblja virtuoziteta i stvarateljem moderne klavirske tehnike, izgradio je i novi oblik poznatiji kao simfonijska pjesma, kada se inspirirao literarnim sadržajima tražeći tematiku u kojoj ima stvarne ili simboličke srodnosti s njegovim životom i romaničkom prirodom.

Umro je 31. srpnja 1886. godine.