Goran Višnjić

Goran Višnjić
Goran Višnjić rodio se 9. rujna 1972. godine u Šibeniku, koji se već od malih nogu pojavljuje u raznim kazališnim predstavama. Po prvi puta se pojavljuje na velikom platnu u kontroverznom jugoslavenskom filmu “Braća po materi” u kojem je glumio mladog hrvatskog ekstremista. Međutim kada se Jugoslavija počela raspadati, Višnjić se nalazio na odsluženju jednogodišnjeg vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Nakon napuštanja JNA, vraća se u rodni Šibenik gdje se pridružio Hrvatskoj vojsci u obrani svog rodnog grada od napada krajiških Srba.
Kao što vidimo počeci njegovog odraslog života nisu bili vezani samo uz glumu, nego i uz vojsku gdje je u par navrata uspio pokazati kako voli svoju državu i kako se želi boriti. Nakon kratkog vojnog perioda, seli se u Zagreb gdje upisuje Akademiju dramske umjetnosti, a već na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Možemo reći kako su baš te igre značile prekretnicu u njegovoj karijeri.

Uskoro slijede filmovi kao što su Mirotvorac, Dobrodošli u Sarajevo i Magija. Osim filmova, prodor na svjetsku scenu ostvario je pojavljivanjem u Madonninom glazbenom videu za pjesmu “The Power of Good-Bye, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode.

Nakon toga slijedi najbolja uloga u njegovoj karijeri kada se pridružio poznatoj ekipi Hitne službe na snimanju šeste sezone krajem 1999. da bi 2008. postao glavni glumac, predvodnik odličnih doktora i sestara.

Među druge zapaženije uloge treba spomenuti mini seriju Spartak, film Elektra te čuvenu audiciju za ulogu Jamesa Bonda gdje je došao da finala, ali je uloga na kraju pripala britanskom glumcu Danielu Craigu.

Što se tiče privatnog života u sretnom je braku s Ivanom Vrdoljak, kćerkom hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka s kojom je nedavno posvojio dijete.