Heinrich Himmler

Heinrich Himmler
Himmler je postao poznat najviše zbog činjenice da je bio jedan od glavnih organizatora Holokausta, odnosno logora smrti gdje su slali sve one koji nisu odgovarali nacistima, a pritom najviše mislimo na same Židove. Holokausti su za velik broj zatvorenika gdje je bilo žena i djece, predstavljai smrt. Godine 2008. Himmler je proglašen najvećim masovnim ubojicom u povijesti.
Heinrich Himmler rodio se 7. listopada 1900. godine u neposrednoj blizini Munchena, u obitelji Josepha Gebharda Himmlera i Anne Marie Hayder kao srednji od trojice braće. Njegovo djetinjstvo bilo je normalno, čak je imao priliku školovati se u elitnim gimnazijama u Munchenu i Landshutu gdje se obrazovao u klasičnoj gimnaziji.

Kada je započeo Prvi svjetski rat Himmler je sve više interesa pokazivao za ratni sukob stoga se uz pomoć roditelja uspio uključiti u tu vojsku. Naime zbog neatletske građe imao je problema s fizičkim treninzima u vojsci, a budući da je Njemačka izgubila taj rat, limitiran je broj vojnika u vojsci što je onemogućilo Himmleru da postane profesionalni vojnik. Nakon toga je izbačen, a bojišnicu nije uspio vidjeti.

Kako nije uspio postati časnikom odlučio se na studij agronomije. Njegov aktivniji angažman na području politike počeo je krajem dvadesetih godina kada se pridružio SS-u. Naime je ubrzo je postao zamjenikom predsjednika, a nakon ostavke vođe Erharda Heidena, Himmler je u siječnju 1929. godine postao novi reichsfuhrer. Godine 1936. dobiva još veće ovlasti jer su sve njemačke uniformirane policijske službe bile spojene u novu organizaciju imena Ordnungspolizei koja se smatrala ogrankom SS-a.

Pred kraj rata pokazao se kao izdajnik kada je pokušao kontaktirati američkog generala Eisenhowera kojem je htio predati Njemačku u zamjenu da mu se ne sudi za ratne zločine. General je to odbio i Himmler je pokušao pobjeći no saveznici su ga uspjeli uloviti nakon čega je čekao suđenje. Nažalost prije početka procesa Himmler se otrovao tabletom cijanida, 1945. godine.

Slične biografije