Humphrey Bogart

Humphrey Bogart
Humphrey Bogart bio je američki filmski i kazališni glumac te kulturna ikona koju je časopis Entertainment Weekly proglasio najvećom filmskom legendom svih vremena. Američki filmski institute proglasio ga je najvećom muškom filmskom zvijezdom. Dakle radi se o glumcu koji je osvojio velik broj nagrada i to sve opravdano.
Među njegova značajnija ostvarenja svakako treba ubrojiti film "Okamenjena šuma", "Visoka Sierra", "Malteški Sokol", "Duboki san", "Otok Largo", "Blago Sierra Madre", "Afrička kraljica", "Casablanca" te mnogi drugi filmovi u kojima je pokazao kako je zaista kvalitetan glumac. Njegov prodor prema filmu označila je kazališna karijera, gdje je nastupao kao redoviti izvođač u broadwayskim produkcijama.

Humphrey Bogart rodio se 25. prosinca 1899. godine u New Yorku kao najstarije dijete Belmonta DeForesta Bogarta i Maud. Poznato je kako je s očeve strane vukao engleske, nizozemske i španjolske korijene. Majka mu je bila engleskog podrijetla uz manji utjecaj velškog.

Humphrey je svoje odrastanje opisao kao odrastanje bez previše ljubavi, isto tako i odrastanje gdje je dobio osjećaj za pravdu te pomaganje drugima. Naime njegovi su roditelji bili poznati kao jako zaposleni ljudi. Otac je radio kao kirurg za srce i pluća , a majka Maud je bila poznata komercijalna ilustratorica te pored toga feministkinja.

Bogart je svoje školovanje započeo u brojnim privatnim školama koje je često mijenjao budući da nije pokazivao previše skolonosti prema školi i svemu onome što ona nosi. Naime Bogart je bio poprilično mrzovoljno dijete koje je pokazivalo antagonizam prema svim izvanškolskim aktivnostima, a da ne pričamo kako ga škola i nije baš zanimala. Vjerujemo kako je već tada zano da će jednog dana završiti kao veliki glumac kojem je treba škola.

Umro je 14. siječnja 1957. godine.

Slične biografije