Dean Martin

Dean Martin
Možemo reći kako se radilo o društvu koje je tijekom šezedesetih godina dominiralo centrima američke zabave i estrade, društvo koje se zajedno pojavilo i u kultnom filmu "Oceans 11" iz 1960. godine koji je kod nas bio preveden kao "11 mušketira". Dakle Dean Martin je bio poprilično svestran umjetnik koji je svoj talent pokazivao na više polja, a na svakom od njih je bio uspješan.
Dean Martin rodio se 7. lipnja 1917. godine u mjestu Steubenville kao Dino Paul Crocetti u obitelji talijanskih roditelja, Gaetana i Angele Crocetti. Martin je bio najmlađi član obitelji pored još dva brata.

Martin je u početku govorio samo talijanski dok nije krenuo u školu. Pohađao je osnovnu školu Grant. Tada je već polako počeo pokazivati zainteresiranost za glazbu, konkretno za bubnjeve koji su ga fascinirali.

Kako je odrastao tako se sve više okretao drugim aktivnostima koji su najviše privačili njegovu pozornost. Naravno pričamo o razdoblju dok je zarađivao novce sa strane kao boksač. Njegov period bavljenja boksom donio mu je nekoliko titula, ali isto tako slomljen nos i velik broj ožiljaka. Bio je to početak njegove eksponiranosti, s tim da je kasnije boks odlučio zamjeniti glazbom i glumom.

Počeo je nastupati po raznim klubovima, da bi se polako nametnuo kao nova generacija zabavljača na kojeg zasigurno treba računati. U ljudima je budio inspiraciju kao i drugi kolege koji su tada vladali scenom. Na početku svoje glumačke karijere radio je u paru s Jerry Lewisom, a paralelno s tim probijao se i kao solo umjetnik.

Umro je 25. prosinca 1995. godine.