Ivan Jarnjak

Ivan Jarnjak
Ivan Jarnjak rođen je 9. travnja 1941. godine u Bednji gdje je završio osnovnu školu. Daljnje školovanje nastavlja u Zagrebu, paralelno sa školom zasniva radon odnos te počinje raditi u Tvornici električnih proizvoda- TEP Zagreb. Možemo slobodno reći kako je uspio uskladiti posao i školovanje što zasigurno nije bilo lako.
Nakon završetka srednje škole upisuje se na Fakultet za organizaciju rada nakon čega se zapošljava na rukovodnim mjestima u TEP-u. Poznato je kako je više godina bio direktor TEP-a, a početkom 1991. godine izabran je za predsjednika Skupštine općine Krapina. Kao što možemo primjetiti njegova je politička karijera krenula uzlaznom putanjom početkom devedesetih godina kada se polako počeo uspinjati političkom scenom.

Od 1991. do 1992. godine bio je zamjenik ministra unutarnjih poslova, a 1992. i 1995. bio je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Od 1992. do 1996. obnašao je dužnost ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a od 1997. do 2000. bio je predstojnik UNS-a. Na parlamentarnim izborima 2000. godine ponovno je ušao u sabor kao zastupnik kada je obnašao dužnost predsjednika Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. To je isto ponovio 2003. godine te 2007. kada je izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Što se tiče njegove funkcije unutar HDZ-a možemo reći kako je oduvijek bio u vrhu te stranke. Tako je u nekoliko mandata bio član predsjedništva HDZ-a, bio je njihov član Nacionalnog vijeća te glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice. Danas je Jarnjak političar pred mirovinom, oženjen gdje ima dvoje djece.