Ivan Meštrović

Ivan Meštrović
Ivan Meštrović rodio se 15. kolovoza 1883. godine u Vrpolju kod Županje s tim da je djetinjstvo proveo u Dalmaciji. Školovanje ovog velikog umjetnika obilježeno je studiranjem u Beču gdje susreće Ružu Klein koja je radila kao kitničarka u salonu damskih šešira. Njezin otac nije odobravao vezu s tadašnjim kako ga je on nazivao seljačićem skoro praznih džepova. Na kraju ju je otjerao od kuće, stoga Ruža i Ivan odlučuju živjeti zajedno, a vjenčali su se 1907. godine.
Kako su živjeli u poprilično bijednim uvjetima, Ruža nije htjela imati djecu, a kada su se napokon materijalno osigurali više nije mogla imati djecu i to je dovelo do razvoda braka 1928. godine, a kasnije upoznaje Olgu Kesterčanek koja mu prvo rađa dvoje djece, a kasnije još dvoje. S njom se vjenčao i živio u Zagrebu u Mletačkoj ulici.

Svoju prvu izložbu priređuje 1905. godine u Beču sa grupom Secesija uz primjetan stil Art Noveau.

Meštrović uskoro postaje popularan i počinje zarađivati dovoljno za sudjelovanje na međunarodnim izložbama. Godine 1908. seli se u Pariz, a skulpture napravljene u tom razdoblju donose mu međunarodni ugled. U Beograd se seli 1911. godine, a ubrzo nakon toga u Rim gdje je proveo četiri godine studirajući na skulpturama antičke Grčke. Njegova putovanja su se nastavila širom svijeta, a svoja djela je izlagao u Brooklynskom muzeju, nakon toga u Chicagu, a zatim u Egiptu i Palestini.

Zbog antifašističkog stava, ustaše su ga zatvorili na tri i pol mjeseca, no uz pomoć Vatikana prebačen je u Veneciju, gdje nakon izlaganja na Venecijanskom Bienalu, odlazi u Rim, a nakon toga u Švicarsku.

Nakon dolaska Tita na vlast, Meštrović se unatoč pozivu Tita odbio vratiti u komunističku zemlju, a te iste godine Sveučilište u Syracusi ponudilo mu je profesorsko mjesto nakon čega se preselio u Sjedinjene Države. Godine 1945. dobio je američko državljanstvo, a deset godina nakon toga postaje profesor na Sveučilištu Notre Dame. Umro je u 79. godini života u gradu South Bend.

Među njegova djela treba ubrojiti “Pobjednika” u Beogradu, Kip Nikole Tesle u Teslinoj, Dom likovnih umjetnika u Zagrebu, Indijance u Chicagu i mnogi drugi.