Ivo Sanader

Ivo Sanader
Ivo Sanader rođen je 8. lipnja 1953. godine u Splitu u religioznoj radničkoj obitelji s troje braće i sestara. Imovina njegovih roditelja bila je skromna stoga si nisu mogli priuštiti pravo školovanje. Zbog toga je mama Ive Sanadera zamolila rektora splitske Nadbiskupske klasične gimnazije da ga primi na školovanje, što je ovaj i učinio. Nakon završetka gimnazije Ivo odlazi u Rim na studij filozofije no vrlo se brzo vraća u Split gdje upoznaje svoju suprugu Mirjanu s kojom se vjenčaje 1978. godine.
Nakon vjenčanja odlaze u Innsbruck na studij gdje Mirjana upisuje studij arheologije, a Ivo komparativnu književnost i romanistiku. Nakon završetka studija vraćaju se u Hrvatsku. Na početku svoje karijere radi po različitim nakladničkim tvrtkama no prava karijera započinje tijekom devedesetih godina kada biva izabran za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Na izborima u kolovozu 1992. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Sabora Republike Hrvatske.

Tada postaje ministrom znanosti i tehonologije, a ubrzo postaje i zamjenikom ministra vanjskih poslova, što je obnašao do 1995. godine. Nakon smrti Franje Tuđmana izabran je za predsjednika stranke HDZ-a te za zastupnika u Hrvatskom saboru. Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine on i njegova stranka uspjeli su pobjediti te ponoviti pobjedu 2007. godine.

Dana 1. srpnja 2009. godine podnio je ostavku na mjesto premijera i svih stranačkih dužnosti. Možemo reći kako je to bio početak kraja njegove velike suradnje s kolegama iz HDZ-a kada je optužen za velik broj afera. Nakon što mu je 9. prosinca 2010. godine ukinut zastupnički imunitet, Sanader odlezi preko granice no biva uhićen u Salzburgu odakle je dovežen ponovno u Hrvatsku kako bi dokazao svoju nevinost.