Božidar Kalmeta

Božidar Kalmeta rođen je 15. siječnja 1958. godine u Zadru. Završio je Agronomski fakultet u Zagrebu, nakon čega se dosta brzo zaposlio u poznatom poduzeću “Maraska”, gdje je obavljao razne rukovodeće funkcije. Možemo reći da je bio jedan od onih sretnika koji su dosta brzo uspjeli naći posao i početi stjecati svoje iskustvo.
Nakon tog prvog posla počeo se sve više usmjeravati prema politici, pa je tako 1993. godine postao zamjenikom gradonačelnika Zadra, a od 1994. do 2003. obnašao je dužnost gradonačelnika. Od 1995. do 2003. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a pritom je obnašao razne stranačke dužnosti u Zadru i Zadarskoj županiji.

Što se tiče njegove karijere unutar HDZ-a, možemo reći kako je dosta brzo išla prema gore. Naime na VII. Općem saboru HDZ-a izabran je za potpredsjednika HDZ-a, pobijedivši pritom Ivića Pašalića. Otada se nalazi u predsjedništvu ove stranke koje je bila praktički odskočna stepenica za njegovo daljnje napredovanje što se tiče dolaska na jedno od mjesta u izvršnoj vlasti.

Naime na parlamentarnim izborima 2003. godine izborna lista HDZ-a u IX. Izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio Kalmeta, dobila je devet zastupničkih mjesta, čime je u velikoj mjeri doprinjeo izbornoj pobjedi stranke na tim izborima. Nakon izbora, Sanader kao tadašnji mandatar nove vlade, predložio je Kalmetu za ministra mora, turizma, prometa i razvitka.

U tom je trenutku Kalmeta došao na čelo jednog zaista velikog resora, koje je tada obuhvaćalo čak tri ministarstva. Jednim od velikih uspjeha njegovog vladanja bio je završetak Autoceste Zagreb- Split te daljnji nastavak izgradnje prometne infratsrukture. Na sljedećim parlamentarnim izborima ponovno je izborio zastupničko mjesto, ali je nastavio obnašati dužnost ministra u Vladi.

Unatoč uspjehu s autocestom, kao što smo naveli na početku, Kalmeta je iza sebe imao brojne aktivnosti upitne legalnosti, a ne treba izostaviti ni tragičnu sudbinu putnika koji su se zatekli u vlaku koji je doživio nesreću. Mnogi smatraju kako je Kalmeta tada trebao podnijeti ostavku na mjesto ministra.