Vesna Škare Ožbolt

Vesna Škare Ožbolt
Možemo slobodno reći kako je Vesna bila jedna od onih koji su predstavljali najvjernije suradnike pokojnog predsjednika.
Vesna se rodila 20. lipnja 1961. godine u Osijeku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Svoje školovanje nastavila je u Zagrebu na Pravnom fakultetu nakon čega se vratila u Osijek. Neko je vrijeme volontirala na Sudu, a nakon što je položila pravosudni ispit dobila je posao u stručnim službama tadašnjeg Izvršnog vijeća Sabora SRH i to kao savjetnica za inozemni protokol.

Možemo slobodno reći kako je to bio trenutak kada je njezina karijera počela ići uzlaznom putanjom i kada se sve više počela okretati prema politici. Početkom devedesetih primljena je u Ministarstvo vanjskih poslova gdje je radila na otvaranju ureda RH u inozemstvu kao države koja je nedavno stekla svoju neovisnost.

Vrlo brzo prelazi u Ured Predsjednika Republike, gdje je bila zadužena za odnose s javnošću. Od 1997. godine našla se na mjestu predsjednice Nacionalnog odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratom stradalim područjima. Na random mjestu u Uredu predsjednika zadržala se do 30 travnja 2000. godine.

Nakon što je HDZ ponovno osvojio mandat na parlamentarnim izborima 2003. godine., Vesna je izabrana na mjesto ministrice pravosuđa što je obnašala do 2006. godine kada ju je smijenio Ivo Sanader. Iako je u politiku ušla kao članica HDZ-a, danas se nalazi na čelu DC-a stranke koju je 2000. godine osnovala zajedno s Matom Granićem u nadi da će svoje političke nazore moći širiti i dalje.

Bez obzira na politička usmjerenja, Vesna Šakre Ožbolt zajedno s drugim političarkama iz drugih političkih opcija čiji jednu snažnu skupinu žena koje se bore za svoje ravnopravno mjesto na političkoj sceni.

Slične biografije