Vesna Parun

Vesna Parun
To mjesto zauzela je prije svega zbog zbog svog nevjerojatno raskošnog pjesničkog izraza, bogatstva tema i motiva u stvaralačkoj plodnosti. Možemo reći kako se u početku prvenstveno koncentrirala na poeziju, da bi potom nakon nekog vremena počela pisati prozu i drame. Objavljeno je preko 60 knjiga poezije i proze, a isto tako su uprizorena četiri dramska djela. Njezino veliko umjetničko razdoblje traje već preko 50 godina i sada možemo reći kako pripada književnoj povijesti.
U tom bogatom periodu stvaralaštva dobila je značajne i brojne nagrade te priznanja. Za zbirku “Pjesme” dobila je Nagradu Matice Hrvatske, za zbirku “Crna maslina” dobila je Nagradu grada Zagreba, za stihovani dječji roman “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” dobila je nagradu Grigor Vitez. Kao što vidimo zaista cijenjena umjetnica i to naravno s razlogom.

Vesna parun rodila se 10. travnja 1922. na prekrasnom otoku Zlarinu u neposrednoj blizini Šibenika, gdje joj je otac radio kao općinski činovnik kojeg su često premještali i koji je isto tako često ostajao bez posla. To je bio jedan od razloga što je Vesna veći dio svog djetinjstva i mladosti provela kod tetke i tetka u Splitu, u Biogradu na moru te Šibeniku. Osnovnu je školu završila na Visu, a gimnaziju je pohađala u Šibeniku i Splitu gdje je 1940. i maturirala. Bila je odličan učenik.

U jesen 1940. upisala je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nažalost fakultet je upisala u najgore vrijeme kad je rat počeo i kad su svi neko vrijeme bježali da bi konačno završili u Sesvetama. Nažalost brat joj je brzo poginuo kad je otišao u Partizane, a i ona je počela često obolijevati.

Nakon završetka rata nastavlja studiranje, s tima da je tada upisala čistu filozofiju. Slijedi poprilično buran period njezina života kad se bila udala, pa razvela da bi se konačno vratila u Zagreb i nastavila sa pisanjem. Svoj je skromni dom napustila 2000. misleći kako je to privremeno iz zdravstvenih razloga, međutim u Stubičkim je toplicama dočekala kraj života, 25. listopada 2010.

Slične biografije