Vesna Pusić

Vesna Pusić
Široj javnosti poznata je kao političarka, članica HNS-a te ujedno potpredsjednica Europske liberalne i reformističke stranke.
Vesna Pusić rodila se 25. ožujka 1953. godine u Zagrebu u staroj zagrebačkoj obitelji Pusić, gdje je majka radila kao profesorica engleskog jezika, a otac kao sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Poznato je kako je u školi bila odlična učenica, a čak je neko vrijeme svirala klavir te učila engleski jezik.

Nakon završene osnovne škole upisala se u jezičnu gimnaziju i u tom je periodu puno naučila van škole putujući sa svojim ocem koji je kao profesor imao brojna gostovanja na raznim katedrama, pa tako i onu u Chicagu. Imala je sreću sve to iskusiti, stoga je malo ranije nego drugi maturirala i upisala studij sociologije i filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Možemo slobodno reći kako je karijera za nju nakon fakulteta krenula uzlaznom putanjom. Naime krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća jedna je od sedam žena koje su inicirale i organizirale prvu feminističku grupu u Jugoslaviji pod nazivom Žena i društvo. Zbog svog aktivnog djelovanja bila je predmetom javne kritike tadašnje službene politike.

Njezin ulazak u politiku službeno je zabilježen 1997. godine kada se borila za uklanjanje s vlasti HDZ-a i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Na izborima 2000. godine ulazi u Sabor, a iste te godine izabrana je za predsjednicu HNS-a. Za vrijeme njezinog mandata HNS je postao treća stranka u Hrvatskom saboru i zemlji, te je povećao broj članova s 5.000 na 35.000. Također su se ujedinili HNS i LIBRA koji danas tvore liberalne demokrate.

Unatoč brojnim napadima koje je uglavnom doživjela od teške desnice i ultranacionalista, Vesna je i dalje ostala osoba koja se ne boji reći što misli.

Slične biografije