Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti
Da će jednog dana biti velika zvijezda u glazbenom svijetu, znao je još kao dijete, a ponajviše zbog činjenice kako je odrastao u glazbenoj obitelji, koja je očito prepoznavši njegov talent poticala ideju da postane jedan od tri vodeća tenora koji će kasnije vladati scenom ozbiljne glazbe.
Međutim prije nego što se počeo baviti glazbom, okrenuo se pedagogiji, jer je neko vrijeme u njegovoj glavi vladala misao kako bi htio biti učitelj. Tu je profesiju obavljao dvije godine na Scuola delle Magistrale. Već 1956. godine njegova odluka da bude profesor polako odlazi niz vjetar te se sve više okreće svijetu glazbe, kada je definitivno odlučio postati pjevačem.

U to je vrijeme uzimao sate pjevanja kod Arriga Pola u Modeni, a kasnije i kod Ettore Campogalliana u Mantaui. Dakle kod svih velikih stručnjaka na tom području, koji su mu pokušali prenijeti svoje znanje, a kao što možemo vidjeti u tome su i uspjeli. Svoj veliki ulazak u svijet glazbe imao je 1961. godine.
Godine 1961. debitirao je u Reggio nell′Emilia kada je pobjedio na međunarodnim glazenim natjecanjima. To je bio početak jedne velike karijere, a prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu, nakon čega su uslijedili pozivi različitih talijanskih, nizozemskih te drugih opernih kuća.

Nakon što se dokazao u Europi krenuo je preko oceana i počeo nastupati u SAD-u i Australiji sa Joan Sutherland. Nakon tog proboja na internacionalnu scenu, dakle ne samo u Europi nego i šire, Luciano je svakako zauzeo svoje mjesto u glazbenom svijetu i potvrdio kako se na njega itekako može računati.

Sa stažom su dolazila i brojna priznanja, pa je tako 1998. godine proglašen UN-ovim Ambasadorom mira kada je iskoristio svoj status planetarne zvijezde kako bi podigao svijest oko tema kao što su AIDS, dječja prava te siromaštvo. Nažalost iako je imao još brojne planove koje je mislio ostvariti to nije mogao zbog raka gušterače koji ga je pobjedio 6. rujna 2007. godine.

Slične biografije