Mate Granić

Mate Granić
Godine 1992. kao potpredsjednik Vlade RH potpisuje dokument o Pristupu Republike Hrvatske KESS-u kojim se uključuje u zaustavljanje sukoba na području BIH između Hrvata i Muslimana. Godine 1996. potpisao je Sporazum o normalizaciji odnosa sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, a 1997. potpisuje Sporazum o ulasku RH u Vijeće Europe.
Mate Granić rođen je 14. rujna 1947. godine u Baškoj Vodi u uglednoj mesarskoj obitelji, koja se pored toga bavila i ribarstvom gdje je do ribe dolazila uz pomoć svog malog ribarskog broda. Otac Mate Graniće bio je nakratko mobiliziran kao partizan za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali je u biti bio obiteljski čovjek koji je samo želio privrediti za svoju obitelj.

Osnovnu školu završio je u Baškoj Vodi i Makarskoj, nakon čega je gimnaziju završio u Splitu, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Za vrijeme visokoškolskog školovanja specijalizirao je internu medicinu i dijabetologiju. Profesionalnu liječničku karijeru izgradio je u klasi prof. dr. Zdenka Škrabala, a njegov pravi završni ispit bila je izgradnja Instituta za dijabetes. Godine 1990. postaje dekanom Medicinskog fakulteta kao najmlađi dekan u povijesti Zagrebačkog sveučilišta.

Iako je medicina bila u početku njegov prvi izbor, nekako su ga životne okolnosti odvele u sasvim drugačijem smjeru i to onom političkom, gdje je postigao zapažene rezultate. Nakon što je izašao iz HDZ-a u svibnju 2004. godine došlo je do pokretanja istrage zbog navodnog primanja mita. Županijski sud ga je oslobodio krivnje, a vrhovni sud odbacio je žalbu USKOK-a i zaključio kako u ovom slučaju nije bilo nikakvih indicija za pokretanje istrage.

Slične biografije