Pavao Pavličić

Pavao Pavličić
Sigurno je velik dio vas pročitao "Dobri duh Zagreba" i "Trojica u Trnju", to je samo jedan dio njegove bogate karijere.
Pavao Pavličić rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine uspio diplomirati komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike.

Ranije na početku naveli smo kako je Pavao pored toga što je poznat kao književnik, ujedno poznat i po drugim djelatnostima. No pored njih u svom je književnom stvaralaštvu dosada uspio pokazati i neke znanstvene misli, a pritom mislimo na velik broj djela koji su nastali u tom periodu. Iz tog je područja objavio nekoliko knjiga: "Rasprave o hrvatskoj baroknoj književnosti", "Književna genologija", "Sedam interpretacija", "Poetika manirizma", "Stih i značenje" i mnoge druge.

Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist kada je objavio velik broj pripovjedki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: "Vilinski vatrogasci", "Dobri duh Zagreba", "Slobodni pad", "Vodič po Vukovaru", "Prolazna soba". Naravno tu je još veliki broj pripovjetki koje nismo sve naveli, ali možete zamisliti kako se radi o zaista bogatom stvaranju i prije svega naslijeđu.

Pavao je do danas najpoznatiji po tome što je u svojim djelima volio kombinirati različite stilove, tako je u velikim količinama unosio elemente fantastike na koji su čitatelji uvijek dobro reagirali. Pored toga njegovi romani poznati su po prije svega dinamičnoj radnji, jednostavnom izrazu te plošnim likovima.