Rene Descartes

Rene Descartes
Rene Descartes rođen je 31. ožujka 1596. godine u malom selu Le Haye u pokrajini Touraine. Poznato je kako je Rene odrastao u mirnim i mogli bi reći skoro pa idealnim uvjetima iako mu je majka umrla dok je imao samo godinu dana, ali unatoč tome svu je ljubav dobivao od bake i oca koji se zaista želio baviti svojim sinom. Pored toga otac je bio čovjek srednjeg imovnog stanja koji je u tadašnje vrijeme imao napredna shvaćanja za odgoj djeteta.
Dakle umatoč tome što je kao mali ostao bez mame, ljubavi mu nije nedostajalo, zapravo dobivao ju je praktički sa svih strana. Što je vjerujemo pogodovalo tome da kasnije postane jedan od vodećih stručnjaka na svom području.

U ranijoj fazi života otac ga je upoznao s osnovnim pojmovima iz raznih područja znanosti i života te uskladu s tim poslao ga je u jezuitsku školu u La Flecheu, gdje je sve bilo podređeno naklonostima Renea. U tom je duhu Rene postao skladno razvijena ličnost, vjerna tradiciji te kritičan prema svemu što ga okružuje i što je naslijedio.

Dok se školovao u poznatoj jezuitskoj školi naučio je jako dobro klasične jezike kao što su grčki i latinski te sve ostalo što se nalazilo u programu. Međutim od svega toga najbolji je bio u geometriji koja mu se činila najznačajnijim područjem djelatnosti.

Nakon što je objavio svoje prvo djelo "Rasprava o metodi" napisana 1637. godine postao je slavan. U tom djelu iznosi kritiku dosadašnje filozofske i znanstvene misli te isto tako ukazuje na potrebu revizije pojmova i metoda kojima su se gradila znanstvene teorije. Puno je doprinjeo području matematike i to ponajviše u upotrebi pravokutnog koordiniranog sustava, uvođenju pojma promjenjive veličine, svođenju geometrijskih problema na algebarske i osnivanju analitičke geometrije te na mnoga druga područja.

Bio je veliki znanstvenik koji je puno napravio za područje znanosti,a umro je 11. veljače 1650. godine.

Slične biografije