Roman Abramovič

Roman Abramovič
Ujedno je i predsjednik nogometnog kluba Chelsea te prema časopisu Forbes, sa 18 milijardi dolara najbogatiji čovjek Rusije.
Roman Abramovič rođen je u židovskoj obitelji, s tim da je odrastao u stričevoj obitelji koji je ispočetka živjela u Ukhtu, a uskoro nakon toga i u samoj Moskvi. Pohađao je redovne škole i bio prije svega prosječan učenik. Svoje visokoškolsko obrazovanje stekao je na čuvenom Sveučilišti Ukhta, a nakon toga na Moskovskoj državnoj akademiji.

Danas postoje špekulacije da nije završio niti jedan od tih fakulteta no to su nagađanja koja njemu danas iskreno puno ni ne znače. Nakon što je kratko vrijeme služio vojsku unutar Sovjetskog saveza, oženio se svojom prvom suprugom Olgom. Tada je radio kao trgovac i možemo reći da je bio na samom početku svoje današnje moći.

Nakon vjenčanja počeo se ozbiljnije baviti investicijama kada je utrostručio njihovu vrijednost i kada je povećao svoje samopouzdanje. Ubrzo su počele napredovati njegove firme od kojih treba izdvojiti onu koja se orijentirala na proizvodnju gumenih patkica. Godine 1988. Abramovič dobiva priliku da se opravda zbog svojih brojnih podzemnih akcija koje su se uglavnom odnosile na krijumčarenje. Nakon toga zbog svoje velike poslovne sposobnosti uspio je proširiti svoje bogatstvo.

Danas je Roman poznat kao kao veliki i prije svega sposobni poduzetnik koji je vlasnik nekoliko kompanija, a to su Sibneft gdje drži 80% vlasništva, zatim RUSAL gdje ima 50% vlasništva. Tu je Aeroflot sa 37,5%, Ruspravto sa 37,5% te nogometni klubovi Chelsea F.C te CSKA Moskva. Možemo slobodno reći da se radi o biznismenu koji je svoje bogatstvo uspio steći svojim nevjerojatnim sposobnostima koje su mu očito urođene.