Roman Polanski

Roman Polanski
Pored svojih velikih filmova ostao je poznat po skandalu kada je priznao da je 1978. godine imao nezakonit seksualan odnos s 13-godišnjakinjom, nakon čega se preselio u Francusku zbog čega ga SAD smatra bjeguncem.
Polanski se rodio kao Rajmund Roman Liebling u Parizu 18. kolovoza 1933. godine kao dijete Bule i Ryszarda Lieblinga koji je bio poznat kao slikar i proizvođač plastike. Roditelji su mu bili poznati kao agnostici s tim da je njegov otac porijeklom bio poljski židov, a majka katolkinja iz Rusije. Kako se radilo o ratnom periodu, cijela se obitelj našla na udaru nacizma zbog čega su bili prisiljeni otići u Krakowski geto zajedno s tisućama drugih poljskih Židova.

Nažalost u tom ratnom paklu, majka mu je umrla u koncentracijskom logoru Auschwitzu, s tim da je otac jedva preživio logor Mauthausen-Gusen. Polanski je uspio pobjeći iz Krakowskog geta, a nakon što je rat završio školovao se u filmskoj školi u Lodzu u Poljskoj nakon čega je diplomirao 1959. godine. Pored toga naučio je komunicirati preko šest jezika kao što su: poljski, ruski, engleski, francuski, španjolski i talijanski.

Nakon rata i svega što je preživio okrenuo se filmskoj umjetnosti i raznim stvaranjima zbog čega će kasnije nastati jedni od najboljih filmova koji su se ikad prikazali na velikim i malim ekranima. Mnogo se kritičara složilo u jednom da je Polanski zaista genije što se tiče filmova, ali da je skoro u svakom od njih ostavio taj trag nečeg mračnog, tužnog i depresivnog.

Od filmova treba izdvojiti "Ludilo", "Gorki mjesec", "Djevojka i smrt", "Deveta vrata", "Pijanist", "Oliwer Twist" i mnogi drugi kojima je znao podizati prašinu. Unatoč skandalu koji se dogodio tijekom sedamdesetoh godina, Polanski se i dalje smatra velikim stručnjakom u svijetu filma.