Walt Disney

Walt Disney
Svi smo naravno čuli za ove crtiće, ali dali znate tko stoji iza svega, tko je glavni pokretač cijele priče. Naravno da smo svi čuli za Walt Disneya i njegov zabavni park koji i danas u pojednakoj mjeri zabavlja male i velike.
Iznenadili biste se kad bi znali kakav je zapravo bio Disney kao čovjek. Većina je smatrala, ili misli još uvijek kako je Walt Disney bio ljubazni djedica koji je svoj život posvetio samo tome da rezveseli najmlađe. To je jednim dijelom istina, naravno da nas je sve razveselio projektima koji su izašli iz njegova studia, ali privatno je bio pravi poslovni čovjek bez imalo osjećaja za druge, vodila ga je misao samo na jedno, kako uništiti kunkurenciju i još više proširiti svoje carstvo koje je danas stvarno veliko, možemo slobodno reći kako nema mjesta gdje se ne pojavljuje ime Disney.

Walt Disney se rodio 1901. godine u Chicagu i od samog početka je pokazivao sklonost prema umjetnosti i to tako što je još kao mali počeo crtati i pokazivati sklonost prema vlakovima. Osim crtanja pokazivao je i veliku ljubav prema domovini, tako što je svoje stripove bojao u patriotske boje. Čak se namjeravao pridružiti vojsci no zbog svojih godina to nije mogao, stoga je lažirao rodni list i završio u Crvenom Križu u Francuskoj vozeći ambulantna kola.

Artističku karijeru počinje graditi u Kanzasu gdje zajedno sa Ubbe Iwerksom osniva kompaniju „Iwerks-Disney Commercial Artists“ što je kratko trajalo jer ih nitko nije htio angažirati zbog čega Iwerks odustaje, a Disney se okreće solo karijeri i pokušaju probijanja na tržište animiranim serijalima. U početku su to sve bili kratkometražni crtići Mickey Mouse, Pajo Patak, Pluto, Šiljo, za Mickeya je dobio i Oskara, međotim uskoro Disney počinje razmišljati o dugometražnim crtićima prilikom čega ga je konkurencija pokušala omesti na sve moguće načine, ali on se nije dao i tako je izvedena premijera Snjeguljice 21. 12. 1937. godine na sveopće oduševljenje publike.

Od tada je Disney išao samo prema naprijed unatoč silnim nedaćama uključivši i rat zbog kojeg su mu okupirali studio na neko vrijeme za obuku vojniku te crtića koji su nisu postigli željeni uspjeh i koji su doveli studio skoro na rub propasti, „Pinocchio“ i „Fantasia“. No, s Dumbom se polako izvlači i kreće prema boljem.

1949. godine dolazi na ideju za zabavni park kada nastaje skica, a nakon toga polako dolazi do projekcije raznih filmova koji su izašli iz njegovog studija, kao što su „Treasure Island“, „Parents trap“.
Disneyland je otvoren 17. 07. 1955. godine i do danas bilježi veliki broj posjetitelja iz svih krajeva svijeta, a ne samo Amerike.

Koliko god je bio bezobziran poslovni čovjek, a kad malo bolje pogledamo nije mu bilo lako razviti studio do granice gdje je sad, Walt Disney je unatoč svemu tome ostao osoba koja nam je svima na neki način razveselila naša djetinjstva, omogučujući nam da sanjamo lijepe snove o malon slonu koji leti uz pomoć svojih velikih ušiju, ili nesretne ljepotice koja umjesto da čisti za svojim polusestrama bude sretna uz svog princa.

Walt Disney je umro 15. prosinca 1966. godine.

Slične biografije