Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart
To čudo od djeteta kako su ga mnogi nazivali već je s tri godine počeo skladati jednostavnije pjsemice, a s pet je godina održavao koncerte.
Mozart se rodio 27. siječnja 1756. godine u gradu Salzburgu gdje je dosta rano stekao glazbenu naobrazbu. Ne možemo reći kako je Mozart bio jedini glazbenik u svojoj obitelji, a to potvrđuje činjenica da je njegov otac bio priznat u svijetu glazbe, a pored toga radio je na dvoru kneza nadbiskupa gdje je poučavao glazbu.

Kako je i Leopold Mozart bio u glazbenim vodama te isto tako priznat od strane struke, čim je primjetio nadarenost svog sina, odlučio ga je u potpunosti podržati te se dosta rano odrekao osobne karijere kako bi njegov sin postao jedan od najvećih u svijetu glazbe. Kao što možemo primjetiti to mu je i uspjelo.

Mozart je već s pet godina ima svoj prvi javni nastup u Salzburgu kada je uspio osvojiti i najveće skeptike koji su ipak s velikom dozom sumnjičavosti pogledavali prema ovom čudu od djeteta, koji je zamislite usudio zasvirati pred svim tim glazbenim mogulima tadašnjeg doba.

U pratnji svoje sestre i oca odradio je još jedan koncert gdje je porastao broj poklonika, a vrlo brzo se vraća u Beč u pratnji svoje obitelji, kako bi svirao za najutjecajnije ljude tog grada. Naravno da je bilo pitanje vremena kada će zasvirati za carsku obitelj, a to se i dogodilo u listopadu 1762. godine kada je čak dvaput svirao za caricu Mariju Tereziju koja je jednostavno bila oduševljenja.

Za razliku od njegovog sjajnog početka krenuo je malo teži period kad se kao mladić pokušavao izboriti za mjesto dvorskog skladatelja i kada je putovao u pratnji svoje majke. U vrijeme nedaća u Beču upoznaje Josepha Haydna koji će uvelike utjecati na stvaralački rad ovog genijalca.

Nakon smrti majke nastavio je sa skladanjem, a danas možemo nabrojati neka od njegovih djela koja i dalje izazivaju poseban osjećaj kad ih se čuje. To si 25. simfonija, Koncert za klavir i orkestar br.24, Otmica iz Saraja, Figarov pir, Don Giovanni, Krunidbena misa u C-duru, Čarobna frula, 39. simfonija, 40. simfonija, 42. simfonija i mnoge druge.

Umro je u Beču 5. prosinca 1791. godine.