Adam Smith

Adam Smith
Jeste li ikad razmišljali o tome o kojim će se osobama pričati i nakon više tisuća godina, odnosno tko će i dalje biti na meti svakodnevnih priča? Jeste li ikad razmišljali od svih slavnih ličnosti, koja je najviše zaslužila da se o njoj priča?
Naravno da se radi o poprilično diskutabilnoj temi, kad bi krenuli o tome tko najviše zaslužuje i zašto su nečija djela vrijednija od onih drugih. No, kako se mi ne bi morali zamarati tim stvarima, vodeći svjetski stručnjaci uzeli su stvar u svoje ruke i pokrenuli raspravu za koju mislimo kako će potrajati.

Jedna od osoba o kojoj se sada piše i smatra se da će ostati zapamćena i za 5.000 godina je zasigurno
Adam Smith o kojem bi se dalo napisati par dobrih rečenica o tome tko je bio i kako je živio.

Adam Smith se na neki način smatrao ispred svog vremena ponajviše iz razloga što je zagovarao neke stvari koje su u ono vrijeme bile poprilično ispred svog vremena, kao što je liberalizam što je tada predstavljalo potpunu suprotnost državnoj kontroli koju su zagovarali merkantilisti.

Ovaj čuveni ekonomist i prije svega etičar rodio se 5. lipnja 1723. godine u Edinburghu, a smatra se da je pored Davida Richarda najpoznatiji kao predstavnik engleske klasične političke ekonomije. Najzanimljivije u svemu je što je Smith smatrao kako pravo bogatstvo ne leži u novcu, nego prije svega u korisnom radu koji stvara prometne vrijednosti.

Već smo ranije spomenuli kako je Adam bio ispred svog vremena te kako se zalagao za liberalizam. Tako se isto zalagao za ekonomski liberalizam koji prije svega prihvaća razvoj radne vrijednosti iako se ona smatrala prikladnom samo za pretkapitalističku privredu.

Adam Smith je bio osoba koja bi se možda bolje uklopila u današnji način razmišljanja, ali opet s druge strane zahvaljujući svom životu u nekom drugom vremenu, omogučio je svima nama, da se moderne ideje počnu razvijati i dosegnu vrhunac.

Možemo reći da su danas u 90% slučajeva svakako doživjele vrhunac.