Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Smatra se majstorom kriminalističkog žanra, koji je u svojim trilerima uspio nadići standarde koji zadovoljavaju publiku.

Postao je kultnim redateljem te se tako svrstao u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza te ujedno originalnim stilistom kojeg se često citira i imitira. Karakteristike njegovih filmova bile su prije svega sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok te izmjena komičnih i tragičnih elemenata.

Od njegovih filmova svakako treba izdvojiti filmove kao što je "Rebecca", "Strani dopisnik", "Sjena sumnje", "Ozloglašena", "Uže", "Čamac za spašavanje", "Pod znakom jarca", "Stranci u vlaku", "Zovi M za ubojstvo", "Čovjek koji je previše znao", "Que Sera, Sera", "Vrtoglavica", "Sjever, sjeverozapad", "Psiho", "Ptice".

Alfred Hitchcock rodio se 13. kolovoza 1899. godine u Londonu, u predgrađu Leytonstone, u obitelji trgovca Wiliama i Emme Jane. Odgajan je u katoličkoj školi, a poznato je kako je djetinjstvo proveo poprilično usamljeno i zatvoreno. Nažalost dok je imao svega 14 godina godina ostaje bez oca nakon čega napušta koledž svetog Ignacija u Stamford Hillu kada odlazi u Školu inženjeringa i navigacije. Nakon diplome radio je kao crtač i dizajner reklama u telefonskoj tvrtci.

Bilo je to vrijeme kada je sve više zanimanja počeo pokazivati za fotografiju, nakon čega je ubrzo počeo raditi u filmskoj industriji. Poznato je kako je njegovo uzdizanje počelo dosta brzo, što i nije čudno obzirom na beskrajni talent koji je imao u sebi i koji je samo čekao da se počne još više razvijati. Tada mu je Michael Balcon iz Gainsborough Picturesa dao 1925. godine priliku da režira svoj prvi film, “Vrt užitka” koji je snimljen u Njemačkoj.

Godine 1926. oženio se sa svojom asistenticom Almom Reville s kojom je imao kćer Patriciu, a koja je napisala scenarije za mnoge njegove filmove. Možemo reći kako se radilo o suradnji iz snova.

Hitchcock je svoje početke rada bilježio u Europi, no nakon brojnih financijskih poteškoća te neslaganja s tadašnjim šefovima studija, polako se počeo okretati filmovima u Hollywoodu gdje je radio s najvećim glumcima, koji se poput njega danas smatraju legendama.

Pred kraj svog života dobio je vitešku titulu od kraljice Elizabethe II., a samo četiri godine kasnije preminuo je zbog zatajenja bubrega u svom domu u Bel-Airu. Umro je 29. travnja 1980. godine u osamedesetoj godini života kao zaista jedan od najvećih u svijetu filma.