Alfred Nobel

Alfred Nobel
Alfred Nobel rođen je u Stockholmu u obitelji gdje je prvo njegov otac pokušao sa novim izumima npr njegov izum ako niste znali je šperploča, ali nije imao novca da svoje ideje ostvari. Alfred je uskoro sa svojom obitelji preselio u Rusiju gdje je zajedno sa svojom braćom imao najbolje učitelje, iako se financijski još nisu uspjeli oporaviti.
Pričao je 4 jezika pored svog materinjeg i bio je veliki pobornik prirodnih znanosti.
Nikad se nije ženio iako se pričalo da je imao dvije velike ljubavi Bertu Kinsky i Sophie Hess koja ga je ostavila zbog mladog austrijskog činovnika.

Na velika vrata u svijet znanosti ulazi 1865. godine kad na scenu izlazi njegov najvažniji izum; detonacijska kapsula koja je sadržavala živin fluminat. Detonacijska kapsula ili upaljač predstavljao je osnovu za daljnu tehnologiju eksploziva, ali još uvijek nije bio pronađen način da se ukroti, odnosno lakše barata nitroglicerinom. Stoga je svoje vrijeme od tada odlučio posvetiti tome kako da ukroti ovo moćno sredstvo do 1887. godine dok nije naišao na infuzorijsku zemlju. Kombinirajući sve potrebne sastojke dobio je eksploziv koji je 25% bio slabiji od nitroglicerina.
Alfred Nobel se tijekom svojih godina rada na izumu znao susretati sa izjavama koje su porilično smetale njemu i na neki način pokušavale narušiti njegov ugled u svijetu znanosti. Tako se tvrdilo da je do ovog eksploziva slučajno naišao, što je on izričito negirao tvrdeći kako je do te ideje došao sustavnim razmišljanjem.

Za Nobela možemo reći kako je bio talentiran, nadaren , odnosno genijalac što svjedoče čak 355 izuma koje je patentirao.
Može se reći kako je do kraja svog života ostao karizmatična osoba koja je uvijek tvrdila da unatoč zlobnim komentarima neistomišljenika je radio za dobrobit čovječanstva i kako je njegov cilj oduvijek bio širiti znanje.

Kako je šokirao na pozitivan način za vrijeme svog života, tako je nastavio sa iznenađenjima kad se utvrdilo da je iz oporuke isključio svoju rodbinu i svoje bogatstvo od 31,5 milijuna švedskih kruna ostavio “čovječanstvu”. Oporuku je napisao na najobičnijem komadiću papira i to čak poderanom na kojoj je pisalo ono što nas se skoro sve dojmilo "Nagrade se trebaju dijeliti isključivo za zasluge bez ikakvih obzira na nacionalost!"

Nobelova nagrada kao jedna od najcjenjenijih i najprestižnijih nagrada utemeljena je 29. lipnja 1900. godine. Kada smo spomenuli njegov ljubavni život i naveli Barunicu Kinsky, tada treba napomenuti kako je ona predložila Nobelovoj zakladi da utemelji nagradu za mir.
Kako tračeva ima svugdje tako se i poneki veže uz život Alfreda Nobela. Naime tvrdi se kako nikad nije uvedena kategorija Nobela za matematiku zbog žene koju je Nobel navodno volio a bila je ljubavnica švedskog matematičara. To nikad nije dokazano.
Činjenica je da se radi o jednoj od najdomljivijih osoba koja je postojala i koja je svijetu ostavila veliko i bogato naslijeđe.