Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

Sir Anthony Hopkins poznati je velški filmski, kazališni i televizijski glumac, dobitnik Oscara i Emmyja čija će najzapamćenija uloga biti ona kada je odglumio dr. Hannibala Lectera u velikom hitu devedesetih godina, "Kad jaganjci utihnu". Od njegovih filmova svakako treba navesti: "Rat i mir", "Čovjek slon", "Vrijeme promjena", "Bounty", "Velika očekivanja", "Na kraju dana", "Legenda o jeseni", "Crveni zmaj", "Vukodlak" i "Kralj Lear".

Anthony Hopkins rođen je 31. prosinca 1937. godine u mjestu Margamu u neposrednoj blizini Port Talbota u Walesu, u obitelji Muriel Anne i Richarda Hopkinsa, pekara. Poznato je kako je u školi bio poprilično loš učenik koji se cijelo vrijeme borio s disleksijom, zbog čega je izlaz pronašao u umjetnosti, konkretno u slikanju i crtanju.

Kako mu škola nije bila omiljena aktivnost trudio se svoju budućnost zamišljati na pomalo drugačiji način, a ključni trenutak u njegovu životu dogodio se kada je imao samo 15 godina i kada se susreo s poznatim glumcem Richardom Burtonom. Upisao se na Akademiju drame i umjetnosti u Walesu gdje je i diplomirao 1957. godine. Nakon što je odradio dvogodišnju vojnu službu preselio se u London kako bi mogao ući u kategoriju vježbenika na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti.

Na početku svoje karijere dobivao je brojne uloge koje su se odnosile na kazalište i na neke od najpoznatijih predstava. Međutim nakon par godina u kazalištu, biva primjećen od strane sir Laurenca Oliviera, koji ga je pozvao da se pridruži Kraljevskom državnom kazalištu. Hopkins je postao njegov zamjenik i čak ga je bio zamijenio tijekom produkcije "Plesa smrti" od Augusta Strindberga.

Unatoč velikom uspjehu na kazalištu Hopkinsu je kazalište polako postajalo dosadno i htio se okušati na filmu. Veliku priliku dobio je 1968. godine u filmu "Zima jednog lava igrajući Richarda I.", zajedno s budućim James Bondom, Timothyjem Daltonom. Možemo reći kako je to bio samo početak njegove velike karijere koja je 2006. godine bila okrunjena nagradom Cecil B. DeMille, odnosno Zlatnim globusom za životno djelo.