Aretha Franklin

Aretha Franklin
Do sada je u svojoj karijeri osvojila 19 Grammya, a na njezinim rođendanima nastupa glazbena gošća Chaka Khan.
Aretha Franklin rođena je 25. ožujka 1942. godine u dvosobnom stanu u Memphisu, Tennessee. Rođena je kao treće od četvero djece. Vrlo brzo nakon njenog rođenja obitelj seli u Buffalo i to kada je imala svega dvije godine. Nakon Buffala preselili su u Detroit, nakon čega je usljedio razvod njezinih roditelja. Majka joj je umrla dok je imala samo deset godina, pa je tako veći dio svog djetinjstva provela kod bake.

Poznato je kako je Arethin otac bio baptistički svećenik, stoga je Aretha često imala priliku čuti gospel uživo te uživati u čarima te glazbe. Možemo reći kako joj je velika karijera pjevačice na neki način bila suđena, budući da je cijelo vrijeme tijekom svog odrastanja imala doticaja s glazbom.

Svoj prvi singl objavila je u rujnu 1960. godine kada je imala 18 godina. Njezin singl dosegnuo je 10 mjesto na Billboardovoj R&B ljestvici. Prvi album izdan je u siječnju 1961. godine. S vremenom je postajala sve popularnija, a njezine pjesme su se redovno zadržavale na prvim mjestima top ljestvica. Bila je na vrhuncu svoje slave.

Krajem šezdesetih bila je na samom vrhu, a pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Krajem šezdesetih godina snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja poznatiji kao "Lady Soul". Njezina je karijera polako počela padati krajem sedamdesetih godina, sve dok joj počasna uloga u filmu “Braća Blues” nije vratila prijašnju slavu.

Osamdesete godine poznate su po hitovima "Freeway Of Love" te "Who′s Zooming Who". Pjevala je u duetu s Georgom Micahelom i grupom Eurythmics. Njeno kumče je Whitney Houston. Što se tiče privatnog života bila je udana, a danas ima četri sina. Unatoč padovima u određenom dijelu života, Aretha je ostala zvijezda i kraljica koja svojim glasom zna dotaknuti dušu svakog čovjeka.